Municipalitatea a organizat licitația pentru desemnarea băncilor care vor acorda creditele. Din primul împrumut, în valoare de 94,6 milioane lei, se vor construi  517 locuri de parcare lângă Spitalul Pelican, iar fiecare loc de parcare va costa aproape 20.000 de euro, valoarea totală fiind de 48,9 milioane lei. De asemenea, se vor construi locuri de parcare pe strada Iosif Vulcan ( 16,1 milioane lei), respectiv amenajarea celei care va deservi viitorul complex sportiv din strada Făgărașului ( 29,6 milioane lei). Cel de-al doilea credit în valoare de 72 de milioane de lei are ca și scop cofinanțarea proiectelor europene, precum modernizarea fostului Spital de Neurologie din strada Louis Pasteur în incubator de afaceri IT ( 8,7 milioane lei) și construirea de parcări subterane în Piața Cetate ( 63,3 milioane lei).

„Sperăm să avem contractul semnat în cel mai scurt timp, pentru a putea desemna constructorii şi demara cât mai repede lucrările”, a spus Florin Birta. Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a explicat că Oradea are deja cinci credite însumând 277,3 milioane lei, iar datoria publică calculată prin raportarea ratelor la veniturile anuale ale orașului se va dubla de la 12,3% la 24,3% în 2026.  „În 2023-2024 oraşul îşi va fi încheiat marile proiecte de infrastructură, iar în 2026 se vor licita noile investiţii. Oraşul nu va avea nicio problemă în a contracta un nou împrumut cu o perioadă de graţie de trei ani, a mai specificat Eduard Florea.

Decizia Consiliului Local Oradea de a se împrumuta a stârnit câteva reacții negative în mediul online. „Fiecare departament ar trebui să se menţină în bugetul propriu, nu să faci parcări pe credit şi apoi să fie nevoie să iei bani de la spitale ca să plăteşti rata”, a comentat un orădean pe Facebook.

 

Reprezentanții opoziției, Partidul Social Democrat, chiar dacă au fost de acord cu contractarea creditului, ridică acum obiecțiuni prin vocea liderului grupului PSD din Consiliul Local, Emlian Pavel: ,, Primăria putea cumpăra fostul teren al firmei Perind din vecinătate sau putea construi pe locul gol dintre cele două blocuri din faţa spitalului”. De asemenea, Emilian Pavel a mai adăugat că ,, amplasarea parcării pe deal nu pare o soluţie bună: ai de făcut exproprieri de 4 milioane lei şi lucrări de consolidare despre care nu ştim cât vor costa”.

Municipalitatea va expropria și demola trei case și două spații comerciarle și un atelier pentru constuirea noilor parcări. Florin Birta a mai susținut că proprietarii vor primi în următoarele săptămâni banii pentru relocare.

Oradea a avut în 2019 un buget de 167 de milioane de euro, din care aproape o treime sunt fondurile europene, iar restul din împrumuturi. „Fără credite nu faci nimic. Nu poţi construi o parcare de 50 milioane lei din venituri proprii când tot bugetul tău de investiţii este de 80 milioane lei”, a mai spus directorul economic al Primăriei.