Ministerul  Sănătății este acuzat de ignoranță, în condițiile în care centrele de vaccinare înseamnă cheltuieli suplimentare pentru bugetele primăriilor: de la utilități, până la pază.

Într-o scrisoare deschisă, primarii  au cerut fonduri speciale pentru continuarea activității în centrele de vaccinare anti-Covid.

Având in vedere prevederile proiectului Ordonantei de urgenta inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociația Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nicio o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Risc ca unele primării să nu mai aibă bani pentru centrele de vaccinare

Reprezentanții Asociației Municipiilor din România atrag atenția că bugetele locale vor fi aprobate abia în primăvara, iar până atunci România se pregătește de a doua etapă a campaniei de vaccinare anti Covid.

 „Solicităm Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România(AMR) arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor ”  , se arată în scrisoarea trimisă de AMR Ministerului Sănătății.

În județul Cluj funcționează 54 de centre de vaccinare. Potrivit primarului Emil Boc, prima etapă de imunizare s-a desfășurat fără probleme, iar acum autoritățile se pregătesc pentru a doua etapă, în care vor fi incluși și profesorii.