Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi, a anunţat vineri,  19 martie, pe pagina sa de Facebook, că a fost amendat. Amenda a fost, din nou, pentru încălcarea legii a privind arborarea drapelului României.

“Se pare că nici anul acesta n-am scăpat. A sosit iar amenda de la prefectură pentru de 15 martie am împodobit orașul cu simbolurile neamului maghiar.Pentru noi, să sărbătorim ziua libertăţii maghiare într-un mod demn reprezintă un lucru sacru, pentru ei, să aplice astfel de amenzi reprezintă, de asemenea, un lucru sfânt. Nu ştiu cât timp va mai dura până când legea şi oamenii care o aplică vor înţelege, în cele din urmă, că simbolurile unei naţiuni, cocardele şi panglicile în trei culori nu sunt acelaşi lucru cu drapelele naţionale ale unor ţări străine, la care se referă legea. Stăm bine în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor. Noi sărbătorim în mod tradiţional, ei ne amendează în mod tradiţional”, a  declarat primarul maghiar.

Județul Harghita nu are nici acum prefect, deoarece guvernul nu a numit pe nimeni. Atribuțiile  prefectului sunt îndeplinite de subprefecţii Marius Ţepeluş (PNL) şi Petres  Sándor (UDMR)

Legea privind arborarea drapelului României

Potrivit art. 7 din Lege nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”. Totoodată,  art. 4, alin. 1, lit. b din HG nr. 1157/2001 stabileşte că „Este obligatorie arborarea drapelului României pe perioada sărbătoririi unor evenimente deosebite sau pe durata desfăşurării unor ceremonii, cum ar fi: b) festivităţi şi ceremonii oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară”.

De asemenea,  prevederile art. 6 din HG nr. 1157/2001 statuează că „Pe teritoriul României, drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”