În cursul acestei zile, primarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa, a transmis autorităţilor faptul că o reanalizare a restricţiilor cu privire la limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 este în momentul de faţă necesară.

„Am ajuns în situația hilară în care <premiem> cu multă relaxare județele care nu testează populația și ținem în scenarii roșii județele în care autoritățile își fac treaba și testează masiv”, a spus acesta, într-un comunicat.

Criza pandemică sufocă populaţia

Potrivit comunicatului, primarul a discutat în această săptămână cu mai mulţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, ajungând la concluzia că majoritatea cetăţenilor s-au săturat de criza provocată de pandemie, se simt sufocaţi, au acumulat nenumărate datorii, iar unii dintre aceştia riscă să îşi închidă afacerile.

„Alba Iulia, oraș în care autoritățile sanitare au înțeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roșu. Și asta pentru că autoritățile sanitare își fac treaba, iar cetățenii sunt responsabili și aleg să se testeze la primele semne de boală.

În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate și să se introducă în analiză și numărul de teste, Alba Iulia este ținută mereu cu sabia carantinării deasupra capului și într-un scenariu roșu continuu, care nu este calculat cu aceleași unități de măsură în întreaga țară.

Impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism și alimentație publică, este dezastruos, iar acest lucru afectează câteva mii de oameni. Sunt mici antreprenori, angajați din industria HoReCa și familiile lor.

În această săptămână am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai industriei HoReCa, iar concluzia este că oamenii sunt sufocați de criza generată de pandemie. Mulți sunt cu datorii acumulate sau chiar în situația de a pune lacătul pe afaceri.

În această situație lansez public un apel către Guvernul României, ministerele și autoritățile naționale, cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2, să demareze de urgență o analiză privind evoluția pandemiei și efectele pe care le are asupra economiei,” a spus primarul municipiului Alba Iulia.

Gabriel Pleşa propune încă o soluţie

Primarul a ţinut să aducă în discuţie încă o soluţie, conform căreia, în acele localităţi în care testarea se efectuează într-un număr majorat, scenariul roşu să fie impus de la incidenţa de 5 la mie, ci nu de la 3, cât este în momentul actual.

„De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul și numărul de teste efectuate.

O altă soluție ar fi ca în localitățile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roșu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent. Decizia poate fi descentralizată la nivel local, iar măsurile să fie impuse ținând cont de întreaga situație epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate.

În paralel trebuie gândite măsuri serioase care să vină în sprijinul activităților economice afectate de pandemie, precum industria HoReCa. Sunt peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră și în alimentație publică, oameni care simt din plin povara crizei generată de pandemia COVID-19”, a mai afirmat Gabriel Pleșa.