În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local, primarul Bistriței, IoanTurc, a răspuns unei interpelări, spunând că ”munca de noapte (la străzi – n.r.) presupune costuri mai mari cu plata celor care lucrează”, însă municipalitatea va fi nevoită să se adapteze, precum și să precizeze în contracte o serie de clauze concrete în acest sens.

”Aș dori să fac o propunere ca lucrările de intervenție la drumuri, în special cele executate de terți, nu neapărat cele contractate, să fie executate pe timp de noapte, sau în afara orelor în care traficul e la un nivel de crescut.

Am circulat destul de mult în Europa, iar acolo lucrările la drumuri se execută pe timp de noapte sau cel puțin în afara orele de vârf în trafic.

Ar fi benefic ca și în Bistrița să se facă tot așa, iar lucrările care se execută, de exemplu de Aquabis, să fie condiționate de repararea drumului după ce se intervine”, a spus consilierul USR PLUS NIcolae Pavelean.

Replica primarului

Ioan Turc a replicat spunând faptul că:

”Am observat că lucrările pe Lucian Blaga la trecerea la nivel cu calea ferată au trenat incusiv din cauza faptului că nu s-a lucrat și noaptea. E real că, în România, nu există o cultură din acest punct de vedere.

Munca de noapte presupune costuri mai mari cu plata celor care lucrează, dar va trebui să ne adaptăm și vom avea grijă ca, prin contractele pe care le vom semna în viitor – am avut deja o discuție în acest sens cu colegii din Primărie – să prindem și această clauză referitoare la intervențiile făcute noaptea.

În ce privește repararea drumurilor de către furnizorii de utilități după intervenții, aceasta este o obligație. Autorizația de construire cuprinde și această clauză de readucere a drumului la situația anterioară, dar e cât se poate de adevărat că avem nevoie de o monitorizare pentru ca lucrările de readucere la situația anterioară a drumului să fie conforme”.

Primarul Ioan Turc, despre mașinile abandonate

Urmare a interesului prezentat de către Nicolae Pavelean cu privire la soarta autoturismelor abandonate, primarul Ioan Turc a făcut următoarele precizări:

”În ce privește ridicarea mașinilor abandonate, discutăm despre o acțiune aflată în desfășurare pentru mașinile care pot fi ridicate, pentru care termenele prevăzute de lege s-au împlinit. Există o procedură, avem și un cadru legal. Am identificat și o locație. Veți primi o informare cu privire la această operațiune. Suntem cât se poate de interesați ca această acțiune să se desfășoare continuu până când nu vom mai avea mașini abandonate pe domeniul public”.