Primarul Bistriţei, domnul Ioan Turc, a înaintat o nouă propunere legată de fostul cinematograf 23 August aflat pe Bulevardul Republicii, pe care dorea să îl demoleze pentru ridicarea unei noui parcări.

Concret, acesta se gândeşte să păstreze peretele exterior al fostului cinematograf, însă aşteaptă rezultatele unei dezbateri publice şi a unor studii referitoare la starea actuală a clădirii.

Ioan Turc: „Sunt și plăcut și neplăcut surprins”

„În legătură cu cinematograful 23 august, sunt și plăcut și neplăcut surprins de reacțiile pe această temă. Sunt plăcut surprins pentru faptul că bistrițenii își arată interesul față de patrimoniul orașului. Acesta este un lucru bun, categoric.

Sunt neplăcut suprins pentru că doar din momentul în care am anunțat intenția de a face o dezbatere publică pe această temă, adică de a construi o parcare inclusiv pe terenul ocupat în momentul de față de fostul cinematograful 23 august au început reacțiile.

Ani de zile, timp în care clădirea s-a ruinat, timp în care anexele clădirii principale au căzut la propriu, nu am auzit niciun fel de strigăt de îngrijorare. Eu cred că trebuie să fim atenți cu patrimoniul nostru, în permanență și nu doar emoțional în anumite momente. Propunerea pe care urmează să o fac și rezultatul consultării publice ne va spune ce facem mai departe. Este aceea de a prezerva de fapt zidul peretelui exterior, dinspre Bulevardul Republicii. Preocupările mele se concentrează pe identificarea soluțiilor prin care putem reabilita și prezerva patrimoniul istoric al orașului.

Am făcut această propunere în legătură cu realizarea unei parcări, în condițiile păstrării afrontului stradal integral și a refacerii acestuia. Zona centrală a bistriței va rămâne fără locuri de parcare. Poate sau nu poate fi reabilitată această clădire părăsită de zeci de ani?”, a spus Ioan Turc, în ședința de ieri.

Un posibil teatru

Primarul şi-a schimbat însă părerea, după doar câteva minute, spunând că în cazul în care se va concluziona faptul că această clădire poate fi renovată, se va lua în calcul amenajarea unui teatru.

„Îmi doresc un teatru la Bistrița, pentru faptul că știu că sunt mulți bistrițeni care simt nevoia acestui gen de artă. Suntem printre puținele județe din România care nu au un teatru. Bistrița va avea un teatru. Dacă se va ajunge la concluzia ca clădirea fostului cinema poate fi consolidată, refacută, ar putea să devină spațiu de spectacole”.

Conform instituţiei care are în administrare imobilul de faţă, RADEF Domânia Film, aceasta nu agreaază ideea şi nu va permite radierea clădirii.