Autobuzul denumit UpCity este produs de compania românească ATP Motors la Baia Mare. Noul vehicul a fost prezentat la Baia Mare şi Cluj-Napoca. Autobuzul are 83 de locuri, dintre care 26 pe scaun, şi o autonomie de 200 de kilometri.
Un prototip al noului autobuz electric a apărut zilele trecute pe străzile din Baia Mare şi Cluj. Autobuzul, cu trei uşi, are podea joasă, conform normelor europene, pentru a permite accesul vârstinicilor şi a persoanelor cu diazbilităţi. Bateria este fabricată de o companie cunoscută în domeniu, la nivel mondial, Contemporary Amperex Technology Co. Limited.
„Autobuzul este prevăzut cu podea joasă și intrare joasă, asigurând un confort sporit pentru toate categoriile de călători. Astfel, accesul este facil pentru copii, dar și pentru seniori și persoanele cu dizabilități locomotorii. În ceea ce privește motorul electric, al autobuzului nostru, este un motor sincron cu magnet permanent, dezvoltat de DANA Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia Valeo, iar sistemul de direcție este marca BOSCH – ZF.
Toate aceste tehnologii reunite ne garantează un autobuz urban propulsat complet electric, inovator, sigur pentru șofer și pasageri, capabil să răspundă provocărilor în traficul orașelor mai mari sau mai mici. Dincolo de detaliile impresionante, sunt mândru să anunț dezvoltarea acestui produs, deoarece este un produs românesc, dezvoltat de o firmă cu capital 100% românesc, competitiv pe piața europeană, ce va duce la creștere economică zonală și va crea noi locuri de muncă”, a anunţat antreprenorul băimăeran Mircea Cîrţ, deţinătorul companiei producătoare.
Când va intra în producție UpCity
Autobuzul urmează să fie omologat la nivel european chiar în acest an, dar deocamdată nu se ştie preţul cu care va fi comercializat şi nici momentul în care va fi disponibil pe piaţă. Un vehicul similar produs de compania Solaris, primul cumpărat oficial de un oraş din România, Clujul, şi înscris în trafic din 2018 costă în jur de 600.000 de euro.
Mircea Cîrţ, a declarat că prețul de achiziție al autobuzului s-ar putea să fie ceva mai mare, dar costurile de întreținere scad la jumătate.