Concursul pentru Statuia Baronului Brukenthal la Sibiu a fost oficial deschis, cheltuielile aferente fiind suportate de către Rotary Club Sibiu împreună cu Boromir SA

Piața Mare din Sibiu, casa viitoare statui

În cursul zilei de ieri, 15.01.2021, concursul cu privire la proiectarea statuii Baronului Samuel von Brukenthal, a fost oficial deschis. Potrivit dorinţelor iniţiatorului (Rotary Club Sibiu) şi a partenerilor (Boromir SA și Muzeul Național Brukenthal), statuia va fi amplasată în apropierea Palatului Brukenthal – Muzeul Naţional Brukenthal din Piaţa Mare din Sibiu.

Înaltă de 3 metri, statuia va fi prevăzută cu un soclu de inspiraţie barocă de maxim 60 cm, fiind înfăţişată în picioare înveşmântat cu Ordinul Sf. Ştefan.

”De Ziua Culturii Naționale, de aici din mijlocul țării, din Sibiu, din cel mai vechi muzeu deschis publicului din România, avem bucuria să anunțăm că am dat startul la concursul de proiecte pentru viitoarea statuie pe care dorim să o avem în Piața Mare din Sibiu. Acest monument a fost gândit de câțiva ani de către domnul prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal.

A fost cel care a lăsat moștenire un patrimoniu valoros și un model extraordinar

Avem acum prilejul, la aniversarea celor 300 de ani de la nașterea Baronului, cu sprijinul membrilor și a conducerii Rotary Club Sibiu și a firmei Boromir SA, să realizăm acest deziderat ca în apropierea Palatului Brukenthal din Sibiu să amplasăm într-o manieră majestuosă chipul celui care nu a fost doar o personalitate istorică importantă a Transilvaniei, ci a fost cel care a lăsat moștenire un patrimoniu valoros și un model extraordinar.

Este poate cea mai importantă personalitate marcantă a istoriei orașului nostru cu merite deosebite în dezvoltarea orașului și cel mai important colecționar de pe teritoriul actual al României care a pus bazele celui de-al treilea muzeu deschis publicului din lume și primul din România.

Așadar, considerăm că realizarea unei statui în onoarea Baronului este cel mai firesc gest pe care noi, cei de astăzi, putem să îl realizăm și să îl lăsăm moștenire viitorului.

Realizarea unei statui în onoarea Baronului este cel mai firesc gest

Este totodată și o bucurie și un respect pe care, în mod firesc, îl arătăm membrilor și prietenilor din Rotary Club Sibiu pentru că, iată, au dorit să își lege pentru eternitate numele prin realizarea acestui monument. În ajutor pentru finanțarea proiectului avem și Boromir SA, un prieten devotat al Muzeului Național Brukenthal și al acțiunilor culturale și sportive din Sibiu.

Nu cred că mai e nevoie să menționez aici de amplul proiect ajuns acum în al treilea an intitulat Descoperă noul gust al culturii, un proiect unic în lume, din câte știu eu, în care, iată, în fiecare an sute de mii de biscuiți Divertis sunt dăruiți tuturor vizitatorilor prin generozitatea domnului Mircea Ureche. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să ne bucurăm împreună, la dezvelirea acestui monument.

Sibiul are nevoie de așa ceva!

Sibiul are nevoie de așa ceva! Este un început, să sperăm că în viitor vor mai fi dezvelite și alte monumente și statui, așa cum ar trebui să fie în firea lucrurilor și a comunităților, începând din Antichitate și până în prezent. Să avem monumente cu personalitățile care au contribuit la dezvoltarea orașului și a țării și care ne fac pe noi cei de astăzi să fim mândri să spunem:

Sunt Sibian! Și încă odată trebuie să felicităm mediul privat din Sibiu care e receptiv și binevoitor, nu doar acum, cât și în alte momente și pentru alte evenimente”, a declarat șeful secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat din cadrul Muzeului Național Brukenthal, dr. Alexandru Constantin Chituță, acela care a prezentat proiectul ”Statuia Samuel von Brukenthal”.