Constructorul autostrăzii A10 Sebeș – Turda a întâmpinat numeroase probleme de la începutul lucrărilor. În zona Alba Iulia Nord și DN 1, în aproprierea localității Oiejdea, Aktor, constructorul autostrăzii, a reușit să oprească alunecările de teren.

Mai exact, sâmbătă, Aktor a început să lucreze la cu ambele stații de asfaltare întrucât mai multe camioane pline cu asfalt așteptau după finisoare.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor a precizat că există șansa ca anul acesta să se poată circula pe acest segment de autostradă.

Mobilizare de excepție în vederea opririi alunecărilor de teren

„Sunt zone din țară unde avem totuși rețeaua mai dezvoltată. Asta este în Transilvania, unde se vede net efectul construcției acestor drumuri asupra calității vieții. Sebeș era groaznic. Anul acesta o să deschidem și complet și acel nod. (…)

O să dăm în trafic Sebeș-Turda în întregime (în 2021 – n.red.). Lipsește lotul 2, care are 25 de kilometri. Și nu sunt gata toate bretelele din lotul 1, legătura cu autostrada A1 care are niște bretele extrem de complexe în zona Sebeș, ele nu au fost terminate anul trecut. Vrem să fie întreg lotul finalizat”, a spus ministrul, relatează monitorulcj.ro.

Grecii de la Akor au reușit să rezolve problemele 

Din nefericire, la începutul anului, o bună parte din autostradă a avut de suferit datorită alunecărilor de teren. Cei de la Pizzarotti au fost nevoiți să refacă zona respectivă. Grecii de la Aktor au încercat să pună coloane forate pentru a ține sub control alunecările de teren. Probleme se înregistrează și la lotul 2.

Pentru limitarea deplasărilor tronsoanelor din zidul de sprijin, Aktor a realizat umpluturi în fața acestora pe calea 2 a autostrăzii A10 (Calea 2, adică sensul Turda – Sebeș).

În vara anului 2018 au fost deschise circulației loturile 3 și 4, iar în decembrie anul trecut au fost dați în folosință 15 km din Lotul 1. Luna iunie a anului 2021 este termenul pentru diferența rămasă pe lotul 1 și pentru lotul 2.