Mariana Ioniță, Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), este nemulțumită de „incapacitatea’ firmei răspunzătoare de proiectarea sectorului Târgu Mureş – Târgu Neamţ, din cadrul viitoarei autostrăzi A8, Autostrada Unirii, care va lega Transilvania de Moldova.

„În ceea ce priveşte proiectarea sectorului Târgu Mureş – Târgu Neamţ, există o incapacitate constatată, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia să monitorizăm permanent acest prestator de servicii. Astfel, în fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizăm stadiul evoluţiei serviciilor de proiectare pe acest proiect”, a declarat Mariana Ioniţă.

Autostrada Unirii are nevoie de forță de muncă suplimentară

Potrivit acesteia, proiectantul Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial SA a fost atenționat la sediul central din Madrid, cu privire la necesitatea de a se suplimenta forța de muncă pentru realizarea proiectului de față.

„Respectiv, am solicitat personal şi utilaje pentru finalizarea studiilor geo în zona montană, astfel încât să se recupereze timpul pierdut şi să se intre în grafic”, a precizat directorul CNAIR.

Cu privire la sectorul Tg Neamț-Iași, Mariana Ioniță a anunțat că acesta se află în momentul de față în procedura de achiziție publică, având deja trei ofertanți.

„Estimăm că finalizarea procesului de evaluare va avea loc în prima jumătate a lunii februarie. Astfel, în cazul în care nu vor exista contestaţii, la începutul lunii martie, se poate semna contractul. Evident, acest fapt este condiţionat de corectitudinea ofertantului desemnat câştigător, care are obligaţia, conform legislaţiei în vigoare, să aducă toate documentele solicitate”, a mai spus directorul general CNAIR.

Prima „autostradă” din Moldova, Centura Bacăului

Conform declarațiilor din 2020 a ministrului Transportulurilor, din cauza faptului că se necesită o revizuire a studiilor de fezabilitate, documentația cap-coadă referitoare la A8 va fi finalizată în cursul anului acesta.

„Pentru autostrada Unirii Târgu Mureș- Iași, Guvernul Orban, prin proiectul de buget, a alocat întreaga sumă necesară revizuirii studiului de fezabilitate, pe tronsonul Târgu Mureș-Târgu Neamț, 200 de km”, declara, la acea vreme, ministrul Transporturilor.

În cursul lunii decembrie 2020, acesta anunța demararea lucrărilor la primii 16 kilometri de autostradă din Moldova, parte a autoatrăzii Bacăului care măsoară în total aproximativ 3q de km.