Luna decembrie a lui 2020 a fost cea mai călduroasă din anul 1961 încoace în România, cu o diferenţă în medie de 3,5 grade Celsius faţă de normalul pentru această perioadă. Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a spus că deceniul 2011 – 2020 a fost cel mai călduros, iar 2021 se va situa și el în topul celor mai calzi ani din istoria măsurătorilor. Măsurătorile înregistrate până acum relevează că pe tot parcusul anului 2020 au fost înregistrate valori medii lunare mai mari decât media pentru fiecare perioadă în parte, cu excepţia lunii mai, care a fost puţin mai rece decât în mod obişnuit.

 

„Luna decembrie se situează pe primul loc ca fiind cea mai călduroasă lună decembrie din 1961 până în prezent. Temperatura medie a intervalului 1-29 decembrie a fost de 2,7 grade Celsius, cu o abatere pozitivă de 3,5 grade Celsius faţă de normalul climatologic al unei luni decembrie în ţara noastră”, a spus directorul ANM. În anul 1982, luna decembrie a înregistrat o abatere termică de 3,4 grade, iar în 2019 diferenţa faţă de normal a fost mai mare, în medie, cu 3,1 grade, acestea fiind, alături de decembrie 2020, în topul celor mai călduroase luni decembrie din 1961 şi până în prezent.

 

„Cea mai mare diferenţă faţă de normal a fost înregistrată în februarie, cu o abatere termică pozitivă de 3,9 grade, şi iată că încheiem anul cu o abatere medie de 3,5 grade, care s-ar putea chiar să mai crească, având în vedere temperaturile mari din ultimele două zile ale anului, mai ridicate cu 10-14 grade Celsius în regiunile sudice şi sud-estice ale ţării faţă de normalul climatologic al perioadei din calendar”, a mai adăugat Elena Mateescu. În data de 30 decembrie 2020 la multe staţii meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate minime ale acestor zile de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră.

 

Directorul ANM a mai precizat că deceniul doi al secolului XXI a fost cel mai călduros de până acum, nu mai puțin de șapte ani fiind în top 10 cei mai calzi ani. „Practic, din 2015 și până în prezent, fiecare an a doborât recorduri înregistrate anul anterior, tendința pare să fie în continuare aceeași. Luăm în considerare și estimările centrului britanic de meteorologie care în fiecare an face o estimare pentru anul următor și care la finalul lui 2019 a estimat că 2020 va fi cel mai călduros an, ceea ce se confirmă și la nivel mondial”, a mai spus Elena Mateescu. Creșterile de temperatură au făcut ca în România ninsorile să fie puține și este posibil ca în curând zăpezile de altădată din sezonul de iarnă să devină o raritate în zonele joase.