Ministrul Mediului a declarat, că  ordinul prin care se lansează programul Rabla pentru electrocasnice va fi emis săptămâna aceasta. Tanczos Barna a spus că programul ar putea fi operațional începând de vineri, „că tot e Vinerea Verde”. Însă, sistemul din acest an nu va fi de tip primul venit, primul servit, a spus ministrul. În acest an organizarea va fi pe grupe de produse, din două în două săptămâni.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă în 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat.

Tanczos Barna a declarat că programul se va concentra pe aparatură care va avea un consum mic de energie. Acesta va avea trei subcategorii.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri. Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore.

În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne. Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a detaliat ministrul.

Valoarea voucherului „Rabla pentru electrocasnice” pentru  echipamentele finanțate este de:

– laptopuri – finanțare de 500 de lei;

– aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;

– tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;

– aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Acest program este finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu , care se află în coordonarea Ministerului Mediului din România.