Conform unui proiect de lege care a trecut de Senat și urmează să primească votul final în Camera Deputaților, patronii vor fi obligați să împartă profitul obținut cu angajații.

Proiectul de lege privind participarea salariaților la profit precum și pentru modificarea Legii nr. 127/2015 privind Codul Fiscal a fost inițiat de mai mulți deputați de la PSD.

Actul normativ a fost adoptat de Senat pe 3 decembrie 2020. Legea nu a mai ajuns, însă, la vot în plen. Pe 1 februarie 2021, proiectul de lege fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților și trimis pentru aviz la comisii.

În cazul în care legea va fi aprobată, ea va intra în vigoare din 1 ianuarie anul viitor.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege propus, patronii ar fi obligați să ofere salariaților o cotă parte din câștigul net pe care îl realizează. Angajații trebuie să aibă minim 12 luni vechime în acel loc de muncă, neîntreruptă, pentru a putea beneficia de cota parte din profit.

Angajatul ar urma să beneficieze de cel puțin 7,5 % din profitul net al patronului realizat pe un anumit exercițiu financiar anual. Cota de participare nu poate fi mai mică de 7,5% și nici mai mare de 25%. Sumele acordate salariaților cu titlu de participare la profit vor fi supuse impozitului pe venit.

Senatorul sălăjean, Cosmin Cristian Viașu, membru USR-PLUS, a declarat că nu ar fi susținut un astfel de proiect.

„Dacă ar fi să votez, nu aș vota un astfel de proiect de lege. De exemplu, în cazul pierderilor înregistrate de o firmă, salariații, care ar participa la profit, ar fi de acord să aducă bani de acasă să susțină activitatea firmei?”, spune senatorul sălăjean.

Actul normativ a fost adoptat de Senat pe 3 decembrie anul trecut. Legea  nu a mai ajuns în plen să fie votată. Pe 1 februarie anul curent, proiectul de lege fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților și trimis pentru aviz la comisii.