În Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (FMV) computerul tomograf şi radiograful au fost utilizate pentru investigarea unui număr de şase viori a căror vechime este cuprinsă între 100 şi 300 de ani.

Investigarea de faţă s-a realizat prin compararea acestora cu viorile fabricate în prezent, cu scopul de a se crea în viitor instrumente muzicale care să prezinte parametri geometrici şi structurali modificaţi faţă de cei ai ai modelelor existente în momentul de faţă pe piaţă.

Mai exact, se urmăreşte creşterea nivelului de calitate şi intensitate acustică, la un nivel comparabil cu cele ale viorilor care sunt considerate de către patrimoniul cultural.

Investigaţiile de faţă s-au realizat cu ajutorul colaborării între USAMV Cluj-Napoca – Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală și Universitatea Transilvania din Brașov, care este răspunzătoare cu buna coordonare a unui proiect de tip PED, urmare a câştigării competiţiei naţionale care a fost organizată de către UEFISCDI, intitulat ”Modele inovative de viori comparabile acustic și estetic cu viorile de patrimoniu – MINOVIS, cod PN-III-P2-2.1-PED-2019-2148, contract nr. 568PED/2020.

Cine coordonează proiectul

Conf. dr. ing. Mariana Stanciu, de la Facultatea de Inginerie Mecanică (UTB), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică Iași și compania SC Gliga Instrumente Muzicale din Reghin, coordonează proiectul anterior amintit.

În ceea ce priveşte aportul adus de către USAMV Cluj-Napoca contribuie, acesta vine din partea contribuţiei Conferenţiarului dr. Radu Lăcătuș și Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, care s-au ocupat de investigațiile CT și radiografice.

”Interesul nostru în domeniul cercetării se extinde și în afara investigațiilor asupra animalelor de companie, bineînțeles fără a neglija vreodată menirea noastră principală. Ne bucurăm să colaborăm cu cercetători din alte domenii, iar prin serviciile de imagistică medicală și dotările excelente ale laboratorului nostru să contribuim la cercetările efectuate în România.

Prin natura investigațiilor oferite ne face o deosebită plăcere să colaborăm cu specialiști din alte domenii, unde evaluarea imagistică se poate implica și poate ajuta la obținerea unor rezultate extrem de interesante”, a declarat Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, despre ineditul proiect din cadrul laboratorului USAMV Cluj-Napoca.

Universitatea din Transilvania a primit rezultatele înregistrate

Universitatea Transilvania din Braşov va utiliza rezultatele obţinute şi primite de la USAMV Cluj-Napoca, iar ulterior, împreună cu partenrii implicaţi, le va publica în cadrul proiectului.

”Analiza structurală a speciilor lemnoase – lățimea inelelor anuale, proporția de lemn târziu/lemn timpuriu, regularitatea inelelor anuale -, geometria viorilor de patrimoniu cultural, volumul de aer din cutia de rezonanță, precum și reconstrucția 3D a acestora, este posibilă numai prin metode nedistructive și neinvazive, așa cum sunt analizele imagistice și radiologice cu raze X și computer tomograf. Mulțumim USAMV Cluj-Napoca pentru implicare și sprijin, dar și proprietarilor viorilor de patrimoniu cultural pentru bunăvoință și amabilitate”, au explicat și reprezentanții Universității Transilvania din Brașov.

Ce viori au fost investigate

USAMV Cluj-Napoca a analizat un număr de şase viori care se află în proprietatea unor colecţionari privaţi, după cum urmează:

  • O vioară Jacobus Stainer, cu proprietar din Reghin, din anul 1716
  • Viori Joseph Klotz/Mittewald
  • O copie Jacobus Stainer, Babos Bela/Hermanstadt,
  • Johann Georg Leeb/Presburg
  • Johann Georg Leeb/Presburg
  • O vioară fără marcă.

Pentru cea din urmă, experţii vor determina apartenenţa în cadrul unei şcoli le lutieri.

Alte viori analizate

În afara viorilor din patrimoniu s-au mai investigat alte opt viori Maestro, care au fost fabricate de diferiţi instrumentişti din Reghin, parteneră  în Proiectul  MINOVIS. Rezultatele obţinute vor fi comparate cu cele ale viorilor vechi de sute de ani.

Analiza instrumentelor de faţă fac subiectul celui de-al doilea proiect inedit din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (USAMV Cluj-Napoca). Mai exact, în luna august a anului trecut, o mumie umană, organe umane mumificate, dar şi mumii animale, au fost, de asemenea, investigate prin CT şi radiografice, în cadrul unui proiect coordonat de către Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).