Potrivit managerului Silaghi, gradul de implementare a spitalului a ajuns la un procent de 93%, asta în situația în care termenul de realizare inițial a fost stabilit pentru decembrie 2020, fiind ulterior prelungit până la data de 30.06.2021.
Conform celor declarate de către acesta, pandemia a cauzat întârzierea realizărilor întâlnirilor cu medicii din Ungaria, iar din Proiectul POIM Covid au fost absorbite nu mai puțin de 8,8 milioane de lei.
„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și ne-au ajutat”, a spus managerul, adresându-se primarului Birta și celor de la Direcția Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei, aceia care au gestionat proiectul.
A folosit ocazia pentru a transmite mulțumiri și cadrelor medicale care au dus greul pandemiei de Covid-19. „A fost o experiență grea, deosebită. Nu ne-am mai întâlnit cu așa ceva. Le mulțumesc colegilor și le doresc tuturor sănătate și un an nou fericit”, a spus managerul, care a prezentat o parte din aparatura achiziționată CT, care deși este funcțională, aceasta nu a fost pusă încă în funcțiune.
„Sistemul de vacuum a fost gândit în vederea eficientizării muncii colegilor noștri la patul bolnavilor, nu să ducă acte și analize de laborator de la un etaj la altul și așa mai departe.”
Referitor la folosirea achizițiilor, directorul medical Burtă, a precizat faptul că „sunt aparate care deservesc secția de Terapie Intensivă, Secția de Radiologie, Secția de Chirurgie, toate sunt aparate moderne, extrem de utile. Cresc foarte mult calitatea actului medical. Indiferent pe ce secție au venit, ele deservesc toți pacienții. Fără falsă modestie, consider că ne-am făcut datoria”.
Dotări prin Proiectul RO HU „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere prin dotarea cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu din Oradea și Spitalului Central Judetean Békés”, distribuite pe secții:
- Centrul / laborator de imagistică – în cadrul căruia se monteză un RMN și trei ecografe.
- Secția ATI – în cadrul căreia se montează un aparat C-arm, cinci monitoare de înaltă performanță și cinci aparate ventilație mecanică de înaltă performanță.
- Secția Radiologie – în cadrul căreia se monteză un aparat digital radiografie – scopie
- Laborator cu punct de lucru în fiecare secție – în cadrul căruia se montează un un sistem de transport vacuum pentru probe de Laborator și Medicamente.
- Secția Chirurgie Adulți și Chirurgie Pediatrie – în cadrul căreia se montează un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică.
- Sistem de telemedicină cu terminalele în Camerele de gardă ale spitalului, acoperind aproape integral secțiile Spitalului Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” din Oradea.
Edilul a precizat importanța deosebită pe care o are aparatura nouă achiziționată și a felicitat persoanele care s-au implicat activ în buna derulare a acestei inițiative. Totodată, acesta a evidențiat faptul că din proiectul POIM Covid-19 „aproximativ 9 milioane de lei au fost implementați la Spitalul Municipal, iar diferența de 31 milioane de lei va fi implementată la Spitalul Județean”.
„Aici suntem în fostul sediu al Clinicii Maria, care a funcționat în acest spațiu o bună perioadă de timp. Vreau să le mulțumesc celor de la Clinica Maria pentru că, totuși, au oferit servicii orădenilor și bihorenilor și și-au pus amprenta asupra sănătății concetățenilor noștri”, a declarat el.
Ulterior, Florin Birta s-a adresat cadrelor medicale de la Municipal, spunând că „în perioada grea traversată în acest an, au făcut față cu brio acestei provocări. Au reușit și am reușit să punem la dispoziție cât mai multe paturi pentru problemele legate de Covid”. De asemenea, acesta a făcut referire și la nevoia suplimentară de rezerve de oxigen.
„La Spitalul Municipal a fost montat un stocator de 20.000 mc pentru a asigura oxigenul, la Infecțioase, pe Republicii, a fost montat un stocator de 6.000 mc, iar la Pneumoftiziologie, încă unul, de 6.000 mc, cu instalații de oxigen”.
Actualmente, Spitalul Municipal dispune în momentul de față de un număr de 379 de paturi pentru pacienții testați pozitiv cu virusul chinezesc, dintre care 300 în Rogerius și 79 în unitatea de pe Republici. Din totalul de față, 200 sunt ocupate, ceea ce reprezintă un bun indicator cu privire la scăderea incidenței de coronavirus în Oradea și Bihor, consideră primarul Florin Birta.