Cum sărbătorile pascale bat la ușă, reprezentanții de la Protecția Consumatorilor atrag atenția privind măsurile de siguranță pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere.

Astfel, achiziționarea cărnii se va face doar din locuri special amenajate și autorizate, având ștampila controlului sanitar-veterinar.

Nu este recomandat cumpărarea de carne de la persoane neautorizate, din portbagajul mașinilor, chiar dacă prețul poate fi mai mic decât cel de la locurile amenajate. Cei care cumpără de la alte persoane riscă să achiziționeze un produs care poate afecta sănătatea persoanei în cauză.

De asemenea, trebuie verificată culoarea, aspectul și consistența cărnii mielului. Cei care cumpără carnea sub formă refrigerată trebuie transportată în condiții optime, de igienă, într-un timp cât mai scurt pentru depozitarea în frigider.

Nu cumpărați carne de miel de la persoane neautorizate

Cei care achiziționează ouă trebuie să aibă coaja intactă, fără fisuri și mirosuri străine. Cumpărarea ouălor se va face doar din locuri special amenajate, autorizate. Vopseaua de ouă se va cumpăra doar din locuri autorizate și se va citi eticheta produsului. Ea trebuie să conțină lista ingredientelor, numele și adresa producătorului și instrucțiunile de utilizare.

Nu se va folosi vopseaua ouălor pentru alte activități deoarece prezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Totodată, toate produsele de patiserie comercializate trebuie să fie servite cu ustensile speciale. Consumatorii nu au voie să aleagă produsele cu mâna.

Pentru produsele preambalate, etichetele trebuie să conțină denumirea produselor, numele și adresa operatorului economic. De asemenea, fiecare produs trebuie să prezinte, pe etichetă, lista ingredientelor, proporția ingredientelor, componente cu posibile efecte alergene, data minimă a durabilității, cantitatea netă, condiții de păstrare, declarația nutrițională.

Datorită pandemiei de COVID-19, autoritățile recomandă ca persoanele ce merg pe ultima suta de metri la cumpărăturile de Paște să respecte regulile de distanțare socială și să poartă mască. De asemenea, să evite locurile aglomerate și să se dezinfecteze de fiecare dată când simte că e nevoie.