Un protest organizat astăzi a adunat zeci de avocaţi care şi-au exprimat nemulţumirea condamnării unui coleg de breaslă.

În cursul acestei zile, avocaţii judeţului Bistriţa s-au adunat pentru a protesta decizia anumitor judecători: „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!”, a explicat avocatul Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud.

Adunaţi pe treptele Palatului de Justiţie, avocaţii bistriţeni au organizat un protest faţă de decizia de condamnare a avocatului Robert Roşu.

Dacia Rübl despre protest: „Solicităm respectarea standardelor recunoscute național și internațional”

Conform spuselor decanului Baroului Bistrița-Năsăud, Dacia Rübl, modalitatea în care urmărirea penală şi cercetarea judecătorească în dosarul „Ferma Băneasa” a fost derulată, reprezintă cauza aspectelor de faţă.

Acesta a mai menţionat, de asemenea, că se doreşte ca toate standardele naţionale şi internaţionale cu privire la exercitarea profesiei de avocat, să fie respectate.

„Avocații din Bistrița nu au fost încă în situația avocatului Robert Roșu. Este o soluție de o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei.

Iar implicațiile nesocotirii flagrante a secretului profesional se răsfrâng automat și asupra apărării clienților – justițiabililor, care însemnă practic publicul larg.

Aceste aspecte au rezultat din modul în care s-au derulat urmărirea penală și cercetarea judecătorească in dosarul „Ferma Baneasa”. Nu în ultimul rând, implicațiile soluției vizează încălcarea autorității de lucru judecat – aspect care poate avea efecte și asupra altor profesii juridice – magistrați sau chiar executori judecătorești.

Ceea ce solicităm noi este doar respectarea standardelor recunoscute național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat”, a explicat Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud.

Acesta a mai precizat că împreună cu ceilalţi colegi din ţară ,care se vor prezenta simultant la sediile tribunalelor, precum şi la curţile de apel, se doreşte ca publicul larg să conştientizeze vulnerabilităţile cu care se confruntă dreptul de apărare, precum şi faptul că:

„Decizia instanței în dosarul Ferma Băneasa nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetățeanului, justiția și statul de drept” – au transmis avocații protestatari.