Traseul va debuta cu orașele Baia-Mare, Târgu-Mureș , Brașov, Ploiești, București.

Sindicaliștii vor protesta în fața Administrației Prezidențiale, la Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și la sediile partidelor de la guvernare.

Aceștia au anunțat proteste în cascadă în perioada 14 ianuarie-8 februarie ac.

Principala nemulțumire a sindicaliștilor este legată de înghețarea salariilor, anunțată de Guvernul Cîțu, încă din decembrie ac.

Proteste ample, în toată țara. Care sunt revendicările sindicaliștilor

Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o aşezare echitabilă a salariilor în funcţie de calificări, experienţă şi alte criterii.   Acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011. Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale şi impozit, faţă de de 2,45% angajator (pe bază de obligaţii internaţionale), distribuirea inechitabilă a creşterii economice: 52% către capital şi cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători”, transmite CNS Cartel Alfa.

Sindicaliștii sustin că nu se vor opri până când nu vor obține drepturi garantate: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, o taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Ce spune Ministrul Muncii despre revendicările sindicaliștilor

Într-un comunicat de presă, Raluca Turcan, ministrul Muncii, susține că a avut deja întâlniri cu reprezentanții sindicatelor.

Aceasta le-a explicat metoda de calcul a salariului minim pe economie și le-a propus să se întâlnească frecvent.

Totuși, în pofida explicațiilor care fac referire la măsurile de austeritate impuse de pandemie, sindicaliștii nu vor să cedeze.

Până acum, au mai protestat reprezentanții SANITAS, PUBLISIND, Europol.

De asemenea, liderii sindicatelor din învățământ au anunțat proteste.  Profesorii amenință că nu vor intra la ore, dacă nu se va ține cont de drepturile salariale.

„Am propus partenerilor sociali să stabilim un calendar de întâlniri frecvente, să venim unii către ceilalți cu propuneri concrete și să discutăm ori de câte ori e necesar. Apoi, să propunem cele mai potrivite măsuri destinate angajaților, angajatorilor sau categoriilor vulnerabile”, a precizat Raluca Turcan.