Membrii Declic încearcă să atraga atenția asupra tăierilor ilegale masive de păduri din România. De asemenea, susțin tăierea pensiilor speciale uriașe de care unii români se bucură.

Salvați pădurile, tăiați pensiile speciale

Persoanele aflate pe pârtia de schi Drumul Roșu au primit din partea membrilor Declic stickere și măști cu mesajul acțiunii.

Comunitatea Declic le cere politicienilor să nu mai fie alunecoşi şi să treacă la treabă: tăiaţi pensiile speciale şi salvaţi pădurile! Acum, la început de mandat, e momentul să vă asumaţi aceste două priorităţi şi să prezentaţi un calendar clar. Altfel, ne vom trezi că iar vor fi abandonate, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani”, a afirmat Cătălină Hopârteanu, reprezentantul Declic.

 

Un banner de mari dimensiuni va fi întins în zăpadă, cu mesajul : ,,Tăiați pensiile speciale, nu pădurile”. Banner-ul va  fi  întins într-un puct de maximă vizibilitate.

Pensii speciale de peste 13.000 de euro lunar

Conform unui document al Curții Constituționale analizat de Europa Liberă, peste 208.000 de români sunt beneficiarii unei ,,pensii speciale”.

Cea mai mare pensie din România e a unui fost magistrat, a cărui pensie brută este de 78.634 de lei, potrivit bursa.ro.

Cele mai mari 10 pensii din țara noastră se situează între 41.821 lei și 78.634 de lei.În vara anului 2020, partidele politice au ajuns la un consens pentru impozitarea pensiilor speciale cu 10% pentru cei care obțin între 2.001 și 7.000 de lei și cu 85% pentru cei care au peste 7.001 lei.

Tăierea pădurilor, o problemă gravă a României

Conform unui raport al World Wide Fund for Nature ( WWF), peste 43 de milioane de hectare s-au pierdut la nivel mondial între 2004 și 2017.

Datele provenite de la  Ministerului Mediului privind pădurile din România sunt  cu adevărat dezastruoase. În țara noastră se taie, într-un an, aproximativ 38, 6 milioane de metri cubi de lemn, cu peste 20 de milioane peste cifrele oficiale. Diferența provine de la tăierile ilegale de păduri, în mare parte din pădurile prorietate privată.