Renumitul cotidianul francez ”Le Monde” a prezentat într-un amplu articol că dezlănțuirea violențelor a provocat numeroase pierderi materiale (magazine devastate, mobilier stradal și autoturisme) numeroase în orașele franceze lăsând o imagine dezolantă și zgomote specifice stărilor de incertitudine și conflict complet diferite de ceea ce presupune valorile și cultura europeană.

Chiar dacă numărul participanților a cunoscut un recul acum față de săptămâna trecută, conform aceluiași cotidian care a relevat date ale Ministerului de Interne francez numai la Paris ar fi participat peste 5000 de persoane, iar la nivelul întregii țării participanții au fost apreciați la peste 52000 de persoane.

Oficial manifestanții protestează împotriva modului în care a fost concepută legea siguranței generale ( ”loi securite globale”) care în forma actuală ar acorda în opinia lor puteri sporite forțelor de ordine pentru a interveni în forță în anumite cazuri. Un articol al acesteia prevede că forțele de ordine nu pot fi filmate sau fotografiate în exercitarea atribuțiunilor de serviciu. Dacă organizarea unui protest împotriva acestor prevederi poate avea un substrat legitim și democratic atâta timp cât este organizat pașnic, devine de neacceptat faptul că forțe anarhiste s-au infiltrat foarte repede printre manifestanți și au trecut la acte de vandalism de o violență incredibilă pentru o societate democratică și în această perioadă a sărbătorilor de iarnă când de asemenea trenează pandemia coronavirus.

Într-un interviu acordat, președintele E. Macron a întrebat retoric: ”Sunt încălcate libertățile în Franța?” și a spus că nu condamnă intervențiile în forță hotărâte de către ministrul de interne și de către primarul Parisului. Printre cele mai discutabile și impopulare măsuri luate de către aceștia au fost evacuarea unei tabere de imigranți și agresarea de către forțele de ordine a unui cântăreț de culoare. E. Macron a mai spus că regretă să constate că ”brutalitatea poliției” a ajuns să fie politizată.

Imaginile și clipurile care au fost realizate prezintă o situație de coșmar în care anarhiștii profită de orice moment și ocazie pentru a distruge și pentru a da foc sau a detona explozibil, în timp ce forțele de ordine se străduiesc să contribuie cu ceva pentru ca situația să nu degenereze în anarhie și de a ieși cumva onorabil dintr-o situație complet nefirească.