Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sin, un număr de aproximativ 120 de mineri din carul exploatării de huilă Lupeni, din Valea Jiului, continuă şi astăzi protestul prin intermediul căruia îşi exprimă refuzul de a ieşi din subteran, fiind nemulţumiţi de întârzierea de aproape 10 zile cu privire la primirea salariului.

Conform acestuia, la mina anterior amintită s-au deplasat directorul general Samuel Dioane şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, în încercarea de a îi convinge pe oameni să renunţe la protestul din subteran.

„La mina Lupeni continuă protestul. Sunt circa 100-120 de oameni, din toate schimburile de lucru. Ei se află la puţul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăieşti de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a afirmat liderul sindical.

Se lucrează la accelerarea acordării salariilor

Pe de altă parte, conducerea sindicală a minerilor urmează să se întrevadă pentru a identifica pârghiile legale prin care plata aferentă salariilor minerilor ar putea fi accelerată.

Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului „Muntele”, activitatea din cadrul celorlalte mine din Valea Jiului se desfăşoară la ora actuală în condiţii normale.

În ceea ce priveşte plata salariilor minerilor protestanţi, aceasta ar fi trebuit să fi fost efectuată pe data de 15 februarie, însă conducerea CEH a făcut anunţul potrivit căruia acestea vor fi acordate cu întârziere, respectiv, în data de 26 februarie.

Cristian Roşu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, a precizat în cursul serii de luni, că întârzierea de faţă ar fi fost cauzată de faptul că veniturile societăţii au fost reduse cu 7 milioane de lei/lună, începând cu data de 1 ianuarie. Acest lucru a fost cauzat din pricina faptului că nu mai beneficiază de sumele financiare provenite din aigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul oferit de către stat pentru Mina Lonea.