La Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni s-a prezentat o persoană din județul Arad. În urma verificărilor polițiștii au constatat că pe numele acestuia exista emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 5 ani.

La punctele de trecere a frontierei surprizele pentru polițiști sunt uneori majore. În seara zilei de 15 ianuarie, în Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetățeanul D.S., în vârstă de 36 de ani. El figura cu domiciliul în județul Arad.

La verificări, poliţiştii au constatat că bărbatul este căutat de autoritățile din țara noastră. Pe numele acestuia exista un mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, emis de Tribunalul Arad. Bărbatul din Arad are de executat 5 ani pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Arădeanul a fost predat unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale di cadrul IPJ Satu Mare

În consecință, persoana a fost predată unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Satu Mare. Oamenii legii vor lua măsurile legale ce se impun. Cel mai probabil, persoana în cauză a mizat pe neatenția polițiltilor de frontieră din acest punct de trecere mai degajat față de cele din Arad.

Persoanei în cauza, pe lângă pedeapsa inițială, i se va adăuga, cel mai probabil o pedeapsă adițională, dar semnificativă. Pentru sustragerea de la executarea unei pedepse cu închisoarea pedepsele sunt mari. De asemenea și încercarea de a trece în aceste condiții (ilegal) frontiera de stat a României conduce la pedepse de câțiva ani de închisoare fără suspendare.

În perioada sfârșitului și începutului de an punctele de trecere a frontierei sunt deosebit de solicitate atât la intrarea, cât și la ieșirea din țară. Poliția de Frontieră, deși suplimentează personalul, nu poate face față în condiții optime controalelor de verificare a documentelor. Astfel există șanse bune ca persoane certate cu legea sau bunuri, migranți să ajungă în țările vest-europene.

Punctele de trecere vestice ale frontierei de stat a României constituie unul dintre filtrele esențiale către spațiul Schengen. O verificare mai neatentă sau superficială la ieșirea din România a favorizat descoperirea târzie a multor migranți în Franța sau Germania, ascunși în camioane.