Programul „Rabla pentru electrocasnice” din acest an va debuta pe 14 mai cu etapa de înscriere a beneficiarilor. Din 21 mai beneficiarii pot începe achiziţia de aparatură nouă în schimbul predării uneia vechi, a anunţat, marţi, Tanczos Barna.

„Săptămâna aceasta lansăm programul ‘Rabla pentru electrocasnice’. Vineri  este prima zi când beneficiarii se pot înscrie în program. Bugetul de anul acesta este de 75 de milioane de lei şi ne aşteptăm la un număr foarte mare de beneficiari, peste 200.000, pe nouă categorii de produse: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiţionat, televizoare, aspiratoare, laptopuri şi tablete. Am modificat categoriile de clasă energetică, pentru că la nivel european aceste încadrări s-au modificat la sfârşitul anului 2020. A fost nevoie de o reîncadrare a echipamentelor noi, astfel încât să corespundă cu cerinţele şi Regulamentul european”, a declarat ministrul.

Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe – cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru maşini de spălat vase – cu cel puţin noua clasă energetică D,
  • 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat cu clasa energetică de cel puţin A++,
  • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare – cu clasa energetică de cel puţin E,
  • 400 de lei pentru televizoare având cel puţin clasa energetică E,
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe minimum A++,
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu consumul ce mai mic de 400 kWh/an,
  • 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.

Cum se va derula „Rabla pentru electrocasnice”

Tanczos Barna a precizat, totodată, că perioada de înscriere care va dura o săptămână, din 14 până în 20 mai. Vor fi trei etape de achiziții.

Prima etapă de achiziţii se va desfăşura în perioada 21 mai – 3 iunie şi va viza maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi aparatele frigorifice.

Etapa a doua se va desfăşura între 4 şi 17 iunie şi va destinată cumpărării de televizoare, laptopuri şi tablete.

Etapa a treia se va derula în intervalul 18 iunie – 1 iulie şi va viza achiziţionarea de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

„Principiul după care funcţionează programul este echipament vechi şi voucher primit în schimbul acestor sume care au fost menţionate. Pentru maşini de spălat vase şi uscătoare de rufe se poate preda orice alt aparat electrocasnic din program, dar în celelalte cazuri trebuie predat un echipament din aceeaşi categorie cu cel nou. După parcurgerea etapelor de înregistrare şi validare a voucherelor, în momentul în care începe fiecare categorie de câte trei tipuri de electrocasnice se vor valida voucherele şi beneficiarii pot merge la magazinele de unde vor cumpăra aparatura nouă sau o pot comanda pe internet”, a explicat ministrul.