Racheta Long March 5B a aterizat în Oceanul Indian, la ora 02:24 UTC, duminică, 9 mai, la sud-vest de Sri Lanka, informează Agenția Spațială Națională Chineză.
Prognoze anterioare a celor de la Aerospace Corporation au precizat că racheta va ateriza în ocean, în apropierea insulei de Nord.
Jonathan McDowell, astrofizician la la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, a anunțat faptul că racheta a intrat în apropierea Maldivelor, cu puțin timp înainte de 15:15.
Racheta chinezească Long March 5B a intrat în atmosfera Pământului
Pe data de 29 aprilie 2021, racheta Long March 5B a decolat de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang. Racheta a fost lansată pentru a transporta un modul al viitoarei stații spațiale a Chinei, pe orbită.
Potrivit presei de stat chineze, majoritatea componentelor sale au fost distruse după reintrarea în atmosferă la ora 3.24. De asemenea, în partea de sud-vest de India și Sri Lanka a fost punctul de impact. Specialiștii nu au știut care va fi posibilul loc de aterizare până în ultimele minute de coborâre a rachetei.
Incertitudinea i-a făcut pe mulți să privească spre cer cu teamă, pe măsură ce aterizarea așteptată urma să aibă loc. Statul chinez a dat asigurări, înainte ca racheta să intre în atmosfera Pământului, că ,, nu merită să intrăm în panică”. Ei au precizat că racheta Long March 5B va cădea, cu precădere, undeva în apele internaționale.
Racheta Long March 5B este una dintre cele mai mari bucăți de resturi spațiale care s-au întors pe Pământ fără să producă pagube.
Statul chinez a planificat încă 10 lansări similare pentru a transporta echipamentele necesare pe orbită, informează independent. Reamintim faptul că lansarea cu rachete face parte dintr-un proiect ambițios din programul spațial.
Racheta chinezească a aterizat în partea de sud-vest de India și Sri Lanka, în Oceanul Indian. Ea a fost lansată la sfârșitul lunii aprilie a anului 2021.