Preşedintele turc Erdoğan a declarat că aşteaptă susţinere şi nu sancţiuni din partea SUA, după achiziţionarea rachetelor S-400

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia se așteaptă ca aliatul său din NATO, Statele Unite, să-l susțină și să nu-l sancționeze pentru achiziționarea de rachete S-400 rusești și s-a declarat deranjat că Washingtonul a continuat procesul de sancțiuni. „Nici sancțiunile din Statele Unite și nici din Uniunea Europeană nu vor împiedica Turcia să-și apere drepturile”, a adăugat Erdoğan după o ședință a cabinetului. Reuters, citând surse, a raportat săptămâna trecută că Statele Unite ale Americii sunt pregătite să sancționeze Turcia pentru achiziţionarea de S-400. Congresul SUA a adoptat de asemenea un proiect de lege privind cheltuielile pentru apărare care include o prevedere referitoare la astfel de sancțiuni.

RIA NOVOSTI: SUA au numit Rusia drept ţintă a sancţiunilor împotriva Turciei

 Sancţiunile împotriva oficialilor turci pentru achiziţionarea sistemelor de rachete S-400 sunt îndreptate de fapt nu împotriva Turciei, ci împotriva Rusiei, se afirmă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA. Menţionăm că, anterior, SUA au instituit sancţiuni împotriva secretariatului industriei de apărare din Turcia și a șefului acestuia, Ismail Demir, precum și împotriva altor trei oficiali turci pentru achiziționarea de către Ankara a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 din Rusia. Sancțiunile sunt instituite în conformitate cu legea americană „privind combaterea adversarilor SUA prin sancțiuni” (CAATSA). „Punctul 231 al legii CAATSA și acțiunile de astăzi sunt îndreptate nu spre subminarea potenţialului militar sau a capabilităţii de luptă a Turciei sau a oricărui alt aliat sau partener al SUA. Din contră, acestea au ca ţintă obligarea Rusiei să plătească un preț, ca răspuns la seria largă de acţiuni răufăcătoare ale acesteia” – se afirmă în declarație. (www.ria.ru)

TASS: Serghei Lavrov a condamnat sancţiunile instituite de SUA împotriva Turciei

 Instituirea de către Washington a sancţiunilor împotriva Ankarei din cauza achiziţionării sistemelor de rachete ruseşti S-400 reprezintă o nouă manifestare arogantă faţă de dreptul internaţional, a declarat, luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Aceasta este, desigur, o nouă manifestare a atitudinii arogante față de dreptul internațional, o manifestare a măsurilor ilegale, unilaterale, pe care Statele Unite ale Americii le folosesc de mulți ani – chiar de decenii – în stânga și în dreapta. Și, desigur, acest lucru nu adaugă, cred eu, credibilitate Statelor Unite ale Americii pe arena internațională ca participant responsabil la diviziunea internațională a muncii, inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare” – a declarat Serghei Lavrov. (www.tass.ru)