Asociația Civică pentru Demnitate în Europa, fondată de Dan Tănasă, a primit sentința că arborarea steagului Ținutului Secuiesc e ilegală. Chiar dacă justiția română a decis, Partidul Civic Maghiar nu a respectat instanța judecătorească și are de gând să pună în locul unui singur steag, o sută.

Conform unui comunicat AGERPRES, inițiativa a venit din partea Alianței Maghiare din Transilvania. Reprezentanții AMT propun arborarea a 100 de steaguri secuiești în locul fiecărui astfel de steag îndepărtat prin sentința judecătorească.

Inițiativa nu este una pur simbolistică

„În cursul zilei de azi (miercuri – n.red.) am lansat iniţiativa ‘100 în loc de 1’, care vizează arborarea a 100 de steaguri ale Ţinutului Secuiesc în locul fiecăruia care este îndepărtat în baza unei sentinţe judecătoreşti neîntemeiate. Si pentru a arăta că iniţiativa noastră nu este una pur simbolică, am procurat şi oferim gratuit 100 de steaguri locuitorilor din comuna Remetea, unde acum câteva zile primarul comunei a fost obligat să îndepărteze steagul Ţinutului Secuiesc din faţa primăriei”, se arată în comunicatul copreşedintelui AMT, Mezei János.

Radicalii maghiari susțin că este nevoie de ,, o reacţie legală dar corespunzătoare şi demnă la aceste provocări care în mod evident şi vizibil instigă la tensiuni interetnice”

Ținutul Secuiesc în România

Ţinutul Secuiesc este o regiune istorică situată în centrul României. Regiunea cuprinde județele Harghita, Covasna și Mureș. Din punct de vedere economic, regiunea reprezintă mai puţin de 4% din PIB-ul României.

Susținătorii Ținutul Secuiesc își doresc ca regiunea istorică să devină o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.

Anul trecut, reprezentanții Alianței Maghiare din Transilvania au vorbit despre ura împotriva maghiarilor, ce a fost ridicată la rang de politică de stat, devenind astfel o strategie națională în România.

În ciuda deciziei judecătorești prin care se declară ilegală arborarea steagului Ținutului Secuiesc, AMT propune arborarea a 100 de steaguri ale Ţinutului Secuiesc în locul fiecăruia care este îndepărtat în baza sentinței.