Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa, Radu Moldovan, în viitorul apropiat se vor efectua mai multe reduceri consistente la cheltuielile cu salariile în cadrul instituţiei.

În momentul actual, directorii şi şefii sunt puşi în faţa unei decizii, şi anume, să hotărască dacă să concedieze oameni sau dacă programul acestora de muncă să fie redus şi implicit, salariul lor diminuat.

Radu Moldovan a precizat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că în forma actuală de buget care urmează să fie prezentată consilierilor judeţeni, 73% din totalul investiţiilor, respectiv 334 de milioane de lei, reprezintă o sumă istorică.

Pentru asigurarea alocării sumei de faţă, pentru investiţii şi pentru a susţine activ proiectele pe care instituţia le are în plan, preşedintele CJ a fost nevoit să reducă din salariile actuale. Moldovan le-a cerut astfel şefilor şi directorilor să îi spună exact cum doresc să procedeze: fie să scurteze timpul de muncă al angajaţilor, fie să concedieze o parte din personal.

În această situaţie, Centrul Judeţean pentru Cultură a fost prima instituţie din subordine care a decis deja cum se va proceda. Ex-managerul instituţiei, Gavrilă Tărmure a ales ca angajaţilor să li se ofere jumătate din salariu, pentru o muncă depusă timp de patru ore pe zi.

Radu Moldovan: „80% dintre angajații Centrului Județean pentru Cultură vor lucra cu o normă de 4 ore”

„Vor fi reduse cheltuielile cu salariile (n.r. la Centrul Județean pentru Cultură) pentru că cheltuielile cu partea de servicii sunt reduse datorită stării de alertă, au fost reduse și anul trecut, sunt reduse și acum, neputând avea loc activități decât foarte mici, cu public redus. Va exista în buget o restructurare și o reducere a cheltuielilor cu salariile la absolut toate structurile, inclusiv la aparatul consiliului judetean, pentru că toată lumea trebuie tratată solidar.

Este rolul managerilor acestor instituții să se încadreze în bugetul acordat de instituția finanțatoare, în cazul de față Consiliul Județean. Centrul Județean pentru Cultură a ales, în urma discuțiilor cu angajații să facă o reducere a activității peste tot unde legea permite. În proporție de 80%, angajații Centrului Județean pentru Cultură vor lucra cu o normă de 4 ore și vom avea reduceri de 50% în zona aceea la cheltuielile cu salariile.

Managerul de exemplu nu-ți dă voie legea să lucreze cu 4 ore, paznicul la fel. Deci unde prevede legea, peste tot, se va trece la lucrul cu normă redusă de  4 ore și vom vedea care vor fi deciziile noului management, dacă păstrează măsurile acestea”, a explicat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

Schimbărilede faţă vor fi implementate începând cu data de 1 mai, după aprobarea bugetului pentru anul 2021.

„Este clar că trebuie să reducem costurile cu salariile în principal. E o perioadă de criză foarte complicată, avem foarte multe proiecte în derulare care trebuie să primeasca sprijinul necesar”, a completat Radu Moldovan.