Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a prezentat joi, 18 februarie, raportul pe 2020 al instituției. Arafat a vorbit despre numeroasele acuzații false care au eclipsat efortul instituțiilor de achiziții în această perioadă.

„Pot să spun, din păcate, dacă vorbim de criza prin care am trecut şi prin care trecem acum, este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum. Lăsând la o parte toate celelalte prin care am trecut.

Este cea mai politizată şi cea mai controversată. În sensul în care foarte multe opinii, foarte multe păreri, şi este normal, având în vedere durata lungă de existenţă a ei, dar a avut acest lucru şi impact. Efortul făcut de instituţiile de achiziţii, de IGSU, întotdeauna a fost umbrit de acuzaţii, false de cele mai multe ori şi explicabile întotdeauna în mod corect”, a precizat Raed Arafat.

Multe discuții fără sens într-o perioadă grea pentru țară

Șeful DSU a mai explicat că, în această periodă delicată pentru țara noastră, multe discuții nu și-au avut rostul. El susține că au umbrit activitatea instituțiilor.

,,Dacă eram întrebat despre modul de achiziţie, modul de transfer, de ce am făcut transferul cu Ministerul Apărării, de ce nu am lăsat o firmă să aducă materiale când nu exista transport internaţional funcţional. Toate aceste discuţii au umbrit un pic această activitate extraordinară, pentru care trebuie să le mulţumim tuturor care s-au implicat în ea şi care au făcut posibil să se realizeze dotarea la timp a personalului nostru de intervenţie”, a declarat șeful DSU.

Raportul de activitate al DSU pe 2020

În urma prezentării raportului de activitate pe 2020, Arafat a subliniat că cea mai mare provocare a fost gestionarea crizei sanitare generate de pandemie.

”Provocarea cea mai mare a fost coronavirusul. (… )În data de 26 februarie a fost primul caz anunțat, iar ulterior, președintele României, în data de 16 martie, a decretat starea de urgență.

Mai multe măsuri au fost implementate, măsuri de restricție și de limitare a circulației. Chiar de carantinare, care au dus la limitarea creșterii infecției cu SARS-CoV-2. În mod deosebit, a fost situația de carantinare al sosirea în țară din zonele de risc, care a fost implementată de la început, și care considerăm că a dus la reducerea semnificativă a riscului de răspândire”, a amintit Raed Arafat.