Șeful Departamentului  pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat pentru Digi24 care este situația reală a paturilor de ATI și ce le-a transmis celor care protestează în stradă în acest moment.

Întrebat ce este diferit față de situația din noiembrie privind cazurile de COVID-19, Arafat a precizat că numărul de cazuri s-a dublat.

,,Am pornit acest val cu secțiile de ATI mai pline. În noiembrie erau 400- 500 paturi, acum sunt peste 1000. Aceasta este una dintre probleme. A doua problemă e cum vin oamenii la spital. Vin mai tarziu, vin cu forme mai grave. Asta o zic colegii nu eu. Asta înseamnă  ca stam acasă și neglijăm si ne ducem cand nu se simtim bine si atunci sunam la 112. Atunci ajung mai grav si au nevoie de internare. Asta e problema în spital. După care noi am lucrat pe detașare de personal dar si aici arsenalul de detasare are limintele lui. Noi am detasat pe unii de mai multe ori. Trebuie sa gasim pe altii”, a precizat Arafat pentru Digi24.

Arafat: Noua tulpină este mult mai agresivă

Șeful DSU a mai precizat că valul trei al pandemiei este mai agresiv datorită noii tulpini britanice.

,,Sunt mai multe aspecte in acest val. Să nu uitam de o tulpină nouă și se răspândește  mai ușor și se pare că este mai agresivă. Fiecare caz are aspectele lui. Evidența, totuși, continuă să crească. Creșterea e lentă, care totuși, pană acum, schițează la un platou si nu suntem siguri că nu este stabil. Există o tendință de creștere”, a precizat Arafat.

Totodată, Arafat a mai precizat că numărul cazurilor s-a dublat și a recomandat celor care au ieșit în stradă să vină cu soluții, după cum văd ei situația.

,,O să dau cifre comparative. De exemplu, avem 77.802 de cazuri în 29 martie. Unde eram in 6 martie? La 47.912. Luați cifrele și să le comparăm. Unde eram în 1 februarie? La 35.000 de mii de cazuri. Astăzi avem mai mult decât dublu. Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei treaba. Chiar dacă sunt creșteri nu sunt exponențiale, dar au impact. Cu cât crește mobilitatea cu atat crește răspândirea.

Mesajul lui Arafat pentru cei din stradă

Medicul a vorbit despre modul în care are o persoană internată la ATI are nevoie de multe zile de spitalizare pentru a scăpa de COVID-19. De asemenea, Arafat a transmis un mesaj pentru cei din stradă.

,,Unul care intră în terapie intensivă și pana ce-l tratezi vorbim de o lună, 15 zile cel putin. Patul e blocat. Dacă din spate tot vin cazuri, la un moment este clar că depășesc numărul. (…) Noi sfătuim să fie cat mai multa lume la telemuncă, program de muncă decalat. Asta trebuie să o vedem în orice instituție, plus în sistemul privat. (…) Se blochează ATI, cei care urlă să înțeleagă că soluția în ziua de astăzi  este vaccinarea.

(…)Să fie atenți de unde și i-au informațiile si să se gândească că au rude  și se pot trezi cu ele în spital. Aici care neagă existența virusului nu mai pot să-i conbing, dar măcar pentru cei care pot gândi situația la rece nu este de jucat. Să înțeleagă că orice apropiat de al lor , mama, tata, bunică, orcine poate sa fie victima acestui virus dacă nu e vaccinat.”, a conchis Arafat, informează Digi24.