Arafat a amintit că în România au fost descoperite trei tulpini: britanică, sud-africană și braziliană. Totodată, șeful DSU a precizat că nu ia în calcul un lockdown ca și cel din martie anul trecut.

„În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total”, a spus secretarul de stat.

Arafat a susținut că autoritățile vor aborda local situația, fără riscul de a închide țara, din nou.

„În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție. Au intrat în vigoare măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Tmișoarei și a localităților limitrofe, așa-numitele  dormitoarele ale Timișoarei, pentru că acolo sunt rezidenți cei care lucrează în municipiu”, a precizat secretarul de stat.

Cele trei tulpine COVID-19 au ajuns și în România

Secretarul de stat a mai spus că identificarea celor trei tulpini noi era evidentă. Calmarea restricțiilor și nerespectarea regulilor de distanțare vor avea repercursiuni asupra cetățenilor.

„Era de așteptat. Dacă se călătorește. Dacă lumea merge în concedii peste tot. Era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție. Mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.

Am luat măsuri pentru care am fost criticați. Testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România.

Vaccinul, singura opțiune în lupta împotriva COVID-19

Arafat e de părere că doar vaccinul reprezintă singura soluție în vederea opririi răspândirii virusului.

,,Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel. La fel ca în cazul vaccinului antigripal. Pentru că apar mutații care necesită noile doze. Vaccinurile reduc șansa de a face forma gravă a bolii dar continuăm și cu măsurile de distanțare și limitare a mobilității, până vom avea un număr mai mare de persoane vaccinate.

Problema este că aceste variante de coronavirus se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane (decât în cazul infectării cu tulpina dominantă în trecut). Asta înseamnă cazuri mai multe într-o perioadă mai mică, ceea ce duce la creșterea presiunii pe sistemul sanitar”, a conchis Raed Arafat.