Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre situația incredibilă ce a avut loc anul trecut, când un dispecer a refuzat să trimită o ambulanță pentru o fată ce sângera. El a precizat că este inacceptabil, iar dispecerul ce a umilit pe cei doi părinți riscă să fie concediată.

„Este inacceptabil. Modul de a vorbi cu oamenii care solicită ajutor nu poate fi în acest hal. În primul rând, chiar dacă tu, ca personal medical consideri că nu e o urgenţă reală, pentru părinţi faptul de a vedea că copilul lor are sânge în urină e ceva care îi sperie. Probabil e infecţie urinară, dar pentru aceşti părinţi e un semn care atrage atenţia şi părinţii vor o soluţie”, a precizat Arafat.

Dialogul între dispecer și părinți, deplasat

Șeful DSU a mai precizat că în orice situație, dispecerul ar fi trebuit să ofere informațiile necesare pe un altfel de ton, fără să insulte pe părinți.

,,Chiar dacă ştim că medicul de familie trebuie să fie contactat, dar dacă nu avem medic de familie, putea să se rezolve problema uşor, discutând, explicând. În final se poate trimite o maşină de consultaţie la domiciliu să vadă fetiţa sau să fie fetiţa transportată cu unul dintre părinţi la o unitate de urgenţă pediatrică să fie văzută”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

În urma ascultării dialogului dintre dispecer și părinți, Arafat a mai precizat că nu este acceptat un astfel de comportament în nicio situație.

 „Ascultând cum s-a vorbit, decizia nu are cum să fie că acea doamnă şi-a făcut treaba corect. Nimeni nu acceeptă astfel de moduri de adresare de către un apelant la 112. (…) Modul de discuţie a fost deplasat. Chiar dacă sunt ture de 12 ore modul de a aborda problema astfel e inacceptabil”, a mai declarat Arafat.

Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanțe din Cluj, a precizat că a început ancheta privind dispecerul. Managerul a precizat că se  poate ajunge la desfacerea contractului de muncă a dispecerului ce a vorbit jignitor la adresa părinților.