Creșterea numărului de infectări cu COVID-19 este așteptată după sărbătorile de iarnă

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat ieri: „Clar că, după sărbători este posibil să avem din nou creștere, depinde această creștere cât este de mare și de abruptă este, am mai spus și în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos și să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, așa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI”.

El a detaliat reflectând că noua creștere ar putea apărea cu predilecție acolo unde nu s-au respectat măsurile impuse: „Este probabil să vedem o creștere după perioada sărbătorilor, mai ales pe partea celor care nu au respectat măsurile, mulți au respectat, au petrecut în familie, dar e clar că o parte nu au respectat, dovadă sunt miile de amenzi din prilmele zile”.

Șeful DSU este convins că situația este departe de a fi soluționată în privința pandemiei. Nici măcar campania de vaccinare nu poate stopa în următoarele luni pericolul COVID-19. „Începerea vaccinării nu este egal cu finalizarea problemei și începerea unei relaxări, înseamnă începutul unui drum care va dura câteva luni și o să vedem efectul scontat și până vom vedea că un număr semnificativ din populație s-a vaccinat, avem două fronturi care merg în paralel, frontul de luptă cu virusul și frontul de vaccinare, care o să ducă la revenirea la normalitate, vaccinul este o lumină de la capătul tunelului, dar mai avem mult până la lumina asta”, a declarat Raed Arafat.

Starea de alertă va fi, aproape sigur, menținută

Starea de alertă va fi aproape în mod sigur menținută, deoarece nu sunt nici pe departe întrunite condițiile eliminării ei. „Nu decid eu, se propune la nivel înalt, dar nu cred că am trecut de momentul în care să renunțăm la starea de alertă, încă nu am ieșit la liman, încă e posibil să vedem creșteri din nou. Este posibil să se prelungească, se va discuta în următoarea săptămână”, a declarat șeful DSU.

Îmbucurător este faptul că nu sunt anunțate noi restricții, iar lockdown-ul generalizat este complet exclus în acest moment și cel mai probabil și în lunile viitoare. Măsuri locale sunt însă foarte probabile, așa cum au fost și până acum, în funcție de evoluția epidemiologică.