Șeful DSU, Raed Arafat, trage un semnal de alarmă și recomandă ca lumea să se vaccineze.

Raed Arafat a precizat că situția în care ne aflăm se datorează nerespectării regulilor de distanțare. Numărul cazurilor de coronavirus a început să crească datorită noii tulpini a virusului.

Medicul a mai susținut că vaccinul acționează doar după câteva zile după rapel.

”Din păcate, nici virusul nu este cel care a fost acum un an. S-a schimbat, au apărut tulpini noi, s-a schimbat impactul. Avem o tulpină nouă care se răspândește mai repede.

Vaccinul nu are efect instantaneu. Acesta este un motiv pentru care măsurile trebuie luate mai rapid”, a explicat șeful DSU.

Numărul persoanelor vaccinate trebuie să crească

Arafat a mai spus că trebuie să crească numărul persoanelor vaccinate.

”Asta înseamnă că, dacă începem acum să creștem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să îl avem peste două-trei săptămâni”, a mai spus Arafat, potrivit Mediafax.

Cum teama unui lockdown total este tot mai vehiculat în spațiul public, Raed Arafat a precizat că nu se pune problema unui nou lockdown.

”Noi aplicăm regulile prevăzute, inclusiv în documentele aprobate de Comitetul Național sau prin hotărârea Guvernului. De la 3 la mie se aplică regulile care sunt de restricție mai mare la nivel de contacte, adică: restaurante, cinematografe, food-courturi la mall-uri. Astea toate se închid. În acelaşi timp, terasele care rămân deschise şi atenţionăm aici, că terasele înseamnă că nu ai acoperiș și doi pereţi.

Resricții ,,blânde” față de alte țări din Uniunea Europeană

Deci în secunda în care ai un acoperiş şi doi pereţi asta nu mai este terasă. Acest lucru trebuie să fie înţeles de către toţi cei care operează la restaurante sau terase. Bineînţeles, acolo unde este necesar se iau şi măsuri suplimentare de carantinare zonală, unde putem aplica măsuri în plus şi de limitare a circulaţiei şi a contactului”, a mai precizat șeful DSU.

Totodată, Arafat a explicat că restricțiile din România sunt mult mai echilibrate față de alte țări din Uniunea Europeană.

,,Uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări. Au fost închideri totale de patru săptămâni. În Franţa, ora de intrare în casă şi de interdecţie a circulaţiei a fost ora 18, nu a fost ora 23:00 cum este în România. Magazinele în România au rămas deschise. Totul este într-o balanţă. Clar că acest lucru a permis şi creşterile încet a cazurilor din nou. Nu s-a mers către o închidere totală şi nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală”, a conchis Raed Arafat, informează Antena3.