Raluca Turcan, ministrul Muncii, a participat online la congresul Blocului Naţional Sindical, și a discutat despre problemele și posibile soluții.

„În acest mandat de ministru al Muncii, am constatat încă o dată că în România s-a vorbit foarte mult în decursul timpului şi s-a făcut foarte puţin. E nevoie de decizie fermă şi rapidă şi urmărită până la implementare la firul ierbii. Îmi propun să fac lucrul acesta şi vă chem să fim solidari în acest demers, oricând simţiţi că sunt probleme sistemice aştept să mi le semnalaţi. Dar, în acelaşi timp, vă chem să ne concentrăm şi pe soluţii”, a precizat ea.

Raluca Turcan a discutat despre restricțiile în activitate din cauza anumitor legi:

„Aş vrea să schimbăm paradigma pe care am simţit-o când am venit la minister. Primeam deseori răspunsuri că nu se poate, că nu ne permite legea. Întrebarea mea este: Fraţilor, cum adică nu ne permite legea? Noi suntem în măsură să schimbăm legea astfel încât să rezolvăm probleme! Lucrul acesta îmi propun să îl facem constant împreună”, a subliniat ministrul.

Ea a arătat că principala prioritate la venirea în minister a fost pregătirea bugetului.

„M-am luptat până la ultimul leu în acest buget, astfel încât măsuri ferme pe care ni le-am asumat în momentul în care am ajuns la decizie să poată să fie susţinute financiar. Evident că au venit în faţă, au explodat în faţă, câteva subiecte extrem de sensibile. Aceste probleme ţin de salarizare în sistemul public şi necesitatea de a aduce unitatea şi echitatea în sistemul public. S-a vorbit mult de lucrul acesta, dar dacă vă uitaţi pe articolele de lege, pe fluturaşii de salarii, o să ajungeţi la concluzia că nu mai putem să închidem ochii. Trebuie să facem ceva în privinţa salarizării în sistemul public”, a susţinut Turcan.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a spus că există mai multe aspecte pe care le doreşte schimbate

„Avem foarte multe provocări. Fac politică de mulţi ani şi realizez că lumea se schimbă şi aşteptările oamenilor cresc de la an la an. Se cere mai mult de la decidenţii politici şi din păcate s-a oferit puţin. Noi trebuie să de adaptăm la aceste noi cerinţe. Dacă tot există această simptomatologie numită „reformită”, să reuşim să eliminăm simptomatologia şi să facem reformă. Adică nu doar să avem percepţii că e nevoie de reformă, ci să acţionăm. O reformă înseamnă decizie. O să pun pe agenda voastră şi a altor parteneri sindicali câteva proiecte reale de reformă pe care le-am simţit explodând din prima zi când am intrat în minister (…)

Partea de pensii: oameni buni, cred că a fost subiectul predilect al politicienilor şi când ajungi în instituţie în calitate de ministru şi spui „vreau şi eu să văd cum pot fi recalculate pensiile astfel încât să acoperim majorările promise, mai mari sau mai mici, de oamenii politici şi ajungi la concluzia… – iar eu astăzi sunt în teritoriu tocmai pentru a demonstra încă o dată cum arată sistemul de pensii în România. Deci revin: cum poţi să vorbeşti ca lider în România că vrei pensii mai mari, dar dosarele de pensii arată aşa (Turcan a arătat la cameră un dosar de hârtie – n.r.) , cum operezi majorări, cum aduci echitatea pe dosare de pensii care arată aşa. Aici avem obligaţia să intervenim. Vrem să fim moderni, dar nu putem să fim moderni şi deschişi fără digitalizare”, a punctat  oficialul guvernamental.