Sâmbătă, Raluca Turcan a declarat că anul acesta bugetul de pensii va primi o subvenție de aproximativ 18 milioane de lei. Acest transfer va acoperi plata pensiilor actuale.

„Avem aproximativ 18 miliarde de lei subvenţie de la bugetul de stat la bugetul de pensii. Această subvenţie întăreşte faptul că, în momentul de faţă, inclusiv majorarea cu 14% pe care Guvernul anterior a realizat-o la 1 septembrie are nevoie de finanţare suplimentară.

Deci, practic, bugetul de pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat asigură plata pensiilor majorate cu 14% cu subvenţie de 18 miliarde de lei de la bugetul de stat. Dacă cineva din comisia de specialişti din Parlamentul României poate să ne spună cum am fi putut asigura, cu un buget sustenabil, încă un efort bugetar de 40 de miliarde de lei (necesar pentru majorarea pensiilor cu încă 26%, n.r.), vă rog să mă credeţi că aş îmbrăţişa această variantă cu braţele deschise”, a afirmat Raluca Turcan.

Creșterea pensiilor va fi posibilă anul viitor

Ministrul Muncii a mai declarat că următoarele majorări ale pensiilor va avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Raluca Turcan a precizat că pensiile vor fi indexate cu rata inflației și 50 % din creșterea salariului mediu brut.

„Pentru susţinerea majorării de 14% a pensiilor, efortul bugetar a fost de 7,7 miliarde de lei, iar de la 1 ianuarie 2022, conform Ordonanţei 8/2021, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei şi maxim 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a mai precizat Ministrul Muncii.

Turcan: Creșterea alocațiilor ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern

COnform Evz.ro, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a spus că alocațiile de stat pentru copii ar duce la depășirea deficitului bugetar asumat de către actualul Guvern.

 Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii”, a declarat Raluca Turcan.

Totodată, ea a mai precizat că există fonduri pentru ca din luna iulie alocațiile copiilor să crească.

„Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, una la 1 ianuarie şi una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privinţa alocaţiilor, avem incluşi bani pentru majorarea de anul trecut intrată în plată şi de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie.

Depinde foarte mult de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată”, a adăugat ministrul.