Conform ministrului Muncii, doamna Raluca Turcan, în anul acesta un număr de aproximativ 270.000 de români vor pleca la muncă în Germania.

Raluca Turcan: „Drepturile le vor fi respectate”

În acest sens, ministrul a dorit să ofere asigurări acestor persoane, aducându-le la cunoștință faptul că există ”garanţia că drepturile le vor fi respectate şi că vor avea condiţii de muncă adecvate”.

„Se estimează că, anul acesta, în jur de 270 000 de lucrători din România vor merge să muncească în Germania. Suntem preocupaţi să oferim pentru fiecare dintre aceştia garanţia că drepturile le vor fi respectate şi că vor avea condiţii de muncă adecvate. Acesta a fost subiectul discuţiei pe care am purtat-o ieri cu Ministrul Muncii din Germania, dl. Hubertus Heil.

Cu această ocazie, i-am prezentat ministrului german paşii pe care i-am făcut până acum pentru a ne asigura că românii care pleacă să lucreze în Germania sunt bine informaţi, prin campania pe care am derulat-o până acum prin instituţiile care ţin de Ministerul Muncii, dar şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Transporturilor”, a menţionat Turcan.

Protecția românilor care lucrează în străinătate va fi inclusă într-un act normativ

De asemenea, ministrul a mai spus că modificările legislative referitoare la protejarea cetățenilor români care merg să lucreze în străinătate, vor fi incluse în cadrul unui act normativ care va fi adoptat în ședința de guvern, programată să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

 „Apreciez în mod deosebit deschiderea pe care a arătat-o omologul meu şi eforturile pe care partea germană le-a făcut în ultima perioadă pentru a corecta vulnerabilităţile care au existat în trecut în relaţia cu lucrătorii români. Partea germană a operat deja modificări legislative, prin adoptarea Actului privind inspecţia în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.

Astfel, în industria cărnii au fost eliminate subcontractarea şi folosirea agenţilor de muncă temporară. De asemenea, a crescut numărul inspecţiilor în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă”, a punctat ministrul Muncii.

Potrivit spuselor sale, o serie de alte prevederi cu o importanță desăvârșită în ceea ce privește asigurările de sănătate ale lucrătorilor, precum si anumite măsuri de protecție spulimentare, vor fi luate în calcul în următoarea perioadă.