Hotărârea de Guvern privind indexarea salariului minim va avea loc miercuri, 13 ianuarie. Acesta va fi indexat cu 3,1%.

,,După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pensiile vor crește din 2021

Raluca Turcan a menționat că indexarea pensiilor cu rata inflației se va produce în 2021, iar în momentul actual există două legi în ceea ce privește pensiile.

Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut.  În baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. (…)De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei”, a mai precizat ministrul Muncii.

Pensii de 78.000 de lei

Ministrul a mai precizat că se dorește corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea. În acest moment, peste 900.000 de pensionari trăiesc cu o pensie de 800 de lei. De asemenea, există și pensii lunare ce pornesc de  78.000 de lei, 41.000 de lei și 17.000 de lei.

Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale – n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai adăugat că în mandatul ei se vor rezolva problemele cu pensiile.

,,Eu nu pot să mă joc cu milioanele de pensionari. (…)nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament”, a subliniat Turcan