Indicele ROBOR a crescut în ultimele trei luni, cu aproape 10% și asta afectează din plin ratele bancare.

În cifre, înseamnă cu până la 20 de lei pentru rata lunară a unui credit cu valoarea maximă de 1200 de lei.

Explicația specialiștilor este că băncile au rămas fără lichiditate și atunci sunt nevoite să recurgă la aceste măsuri.

„A scăzut temporar lichiditatea în bănci. Acest luru se întâmplă în general spre sfârșitul lunii, când firmele trebuie să plătească dările la stat, impozitele. Până când trezoreria începe din nou să plătească către bugetari salarii sau pensii, există un moment de lichiditate mai scăzută”, a explicat pentru Antean 3, Irina Chițu, analist financiar.

Indicele ROBOR se calculează la trei luni. De acesta depinde calcularea ratelor. Potrivit BNR, la creditele în lei, a atins pragul de 1,7%, o creștere semnificativă cu aproape 10% mai mult față de luna ianuarie ac

Rate mai mari la creditele românilor. Cum le poți amâna

În contextul pandemiei, Guvernul a aprobat amânarea creditelor la bănci. Sunt zeci de mii de oameni care și-au pierdut venitul din cauza crizei generată de Covid.

Astfel, debitorul formulează o cerere către creditor(bancă), atașând documente justificative cu privire la situația fiscală.

Banca va trebui să comunice decizia de aprobare sau de respingere în 15 zile calendaristice.

Decizia de aprobare conține se menționează numărul de rate solicitate de debitor și aprobarea suspendării la plată și se comunică debitorului .

În ceea ce privește numărul creditele ne-ipotecare, dobânda datorată de debitori corespunzător  perioadei de suspendare se adună la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare. Astfel, valoarea majorată se t se plătește eșalonat până la noul termen de plată  a creditelor.  Sau până când ajunge la  soldul inițială în cazul restructurării creditelor. Calculele se fac  din luna următoare a expirării perioadei de suspendare, pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor sau până la maturitatea inițială în cazul restructurării creditelor, se arată în comunicatul Guvernului.