Profesorul universitar la Iowa University din Statele Unite ale Americii şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Craiova, Răzvan Cherecheș, a afirmat recent faptul că ”probabilitatea de infectare de pe suprafețe este extrem de scăzută” și că ”spălarea pe mâini cu apă și săpun previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe”.

Întrebat dacă încă mai putem să ne infectăm de pe suprafeţe şi dacă mai are rost să continuăm să dezinfectăm absolut totul, expertul în sănătate publică a răspuns, pe o reţea de socializare, următoarele:

„Doar pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele sau alte instituții de sănătate. În spitale și instituții sanitare este VITAL să se dezinfecteze toate suprafețele obsesiv – cantitatea și concentrația de virusuri și bacterii este mult mai mare ca în societate”.

Răzvan Cherecheș: Probabilitate de infectare foarte scăzută

Acesta a reamintit faptul că odată cu debutul pandemiei, virusul a fost întradevăr identificat pe numeroase suprafeţe, atunci când s-au luat probele aferente.

În momentul de faţă însă, profesorul susţine că probabilitatea de infectare de pe suprafeţe este extraordinar de scăzută.

La începutul pandemiei, când s-au luat probe de pe paturi, suprafețe, mese, clanțe, din spitale sau din alte zone, s-a găsit ARN de virus. S-a găsit virusul! Problema este următoarea. ARN-ul de virus în mediul exterior supraviețuiește, este adevărat, dar are viabilitate extrem de scăzută. A putut fi ținut oarecum în viață, în laborator, în condiții de laborator.

Probabilitatea de infectare de pe suprafețe este extrem de scăzută. Ar trebui ca cineva să lingă clanța și tu să vii să pui mâna pe clanță și să îți bagi mâna în gură imediat după aceea ca să poți să te infectezi.

Chiar și în condițiile în care probabilitatea infecției de pe suprafețe este extrem de redusă, spălarea pe mâini cu apă și săpun previne 100% probabilitatea de infecție de pe suprafețe”, susține Răzvan Cherecheș.