Răzvan Cherecheș, consilier onorific în Ministerul Sănătății, a vorbit despre oprirea vaccinări cu lotul AVB2586 al celor de la AstraZeneca. În ultimele zile, în Italia au fost raportate două decese în urma formării unor cheaguri de sânge.

Expertul UBB a precizat că nu trebuie să ne îngrijorăm de calitatea serului și consideră că suspendarea vaccinării în 9 țări din Europa este doar o acțiune politică prin care câțiva politicieni încearcă să-și salveze imaginea.

„Nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan). Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat înghețată și peste 2 ore mi-am rupt mâna). Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media.

Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor – nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă”, a transmis Răzvan Cherecheș.

Vaccinul AstraZeneca este sigur

Expertul UBB a mai susținut că românii se pot vaccina, în continuare, cu serul produs de AstraZeneca deoarece este sigur.

„Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele 2 evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării.

Cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul – mergeți liniștiți să îl faceți. Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca – stați liniștiți. Este extrem de improbabil ca acum să apară simptome”, a mai susținut Răzvan Cherecheș.

Totodată, consilierul onorific în Ministerul Sănătății a recomandat ca cetățenii să se informeze din surse sigure și nu pe vorbe auzite.

,,Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi – studii care să demonstreze pericolul. Nu pe impresii și frici fără suport”, a mai adăugat expertul.

Țara noastră a primit peste 80.000 de doze de AstraZeneca din lotul ABV2856 și s-au folosit 77.059. România este a 10-a țară care a decis să suspende vaccinarea cu diferite loturi de vaccin AstraZeneca.