Profesor la UBB din Cluj, Răzvan Cherecheș a vorbit despre scurta perioadă pe care a petrecut-o ca și consilier onorific la Ministerul Sănătății. Fostul consilier a vorbit despre motivele pentru care a demisionat.

Cherecheș a precizat că în ciuda recomandărilor pe care le-a făcut, nimic din ce a propus nu s-a materializat.

„Situația este complicată în minister. Am făcut mai multe propuneri, mi s-a spus că sunt bune, dar nu s-a materializat nimic. Am militat pentru testare în masă și pentru transparență totală. Încrederea oamenilor în sănătate și în alte domenii, dar acum ne referim la sănătate, e legată de transparență (…)

Trebuie să știm și noi, populația, cu cine s-a văzut, de exemplu, ministrul, ce discuții s-au purtat. Am militat să fie întâlniri pe orice fel de portal, pe o platformă, să fie o întâlnire zilnică între minister și presă”, a precizat Cherecheș.

Incompetență și indiferență la Ministerul Sănătății

De asemenea, expertul în sănătate publică a mai adăugat faptul că după orice tragedie produsă, nimeni nu are curajul să spună cine este vinovat și să se ia măsuri pentru a evita astfel de situații.

,,Ce facem, facem așa, așa și așa. A fost tragedia de la Balș. Eu aș fi făcut atunci, pe loc, o conferință în care să spunem ce măsuri se pot lua ca incendiul să nu se repete în altă parte. Și spunem cine e vinovat fiindcă suntem responsabili în fața comunității. În orice situație”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru g4media.

Fostul consilier onorific a mai precizat că sistemul de sănătate din România este parazitat de interesele celor care conduc din umbră.

„E populat de foarte mulți rechini cu diverse interese, iar aici e nevoie de un campion. Un campion, vă dau un exemplu, cum a fost Aurelia Cristea, care a dat acea lege împotriva fumatului. Datorită ei, rata fumatului a scăzut considerabil în țară, cu toate nemulțumirile, cu expluzarea din propriul partid. E nevoie la Sănătate de cineva care să împingă reforma fără se se oprească la politețuri și amabilități.”

Un alt punct sensibil pe care l-a atins Cherecheș e incompetența din minister. El a precizat că mulți angajați nu au abilitățile tehnice necesare.

„E populat de o mulțime de indivizi cu abilități tehnice extrem de reduse. Cam o treime sunt oameni competenți care știu ce vorbesc, dar foarte mulți nu au abilități tehnice. Eu le-aș fi dat un test de utilizare a calculatorului, sincer. La fel și la cei din DSP. Dacă trebuie să lucreze în xl cu date securizate, ar avea probleme serioase”, a conchis Răzvan Cherecheș.