Fostul ministru al Energiei și fost preşedinte al Agenţiei Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER), Răzvan Nicolescu cred că mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio șansă. El crede că oamenii de acolo trebuie să se reprofileze și să înceapă să extragă uraniu și grafit.

„Cred că mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio şansă. Trebuie să constatăm această realitate. Ce cred eu că ar trebui făcut: toţi minerii de acolo să fie angajaţi într-o nouă companie, să li se mărească salariile.

Acum sunt foarte prost plătiţi şi imediat minerii respectivi să meargă să redeschidă o mină de uraniu. Avem rezerve de uraniu pe care nu le exploatăm, şi grafit, un minereu rar extrem de important şi de valoros în tranziţia energetică, pe care de asemenea nu-l exploatăm”, a spus Nicolescu, fostul ministru al Energiei.

Frans Timmermans: Cărbunele nu mai are viitor

Conform G4media.ro, liderul european, Frans Timmersmans a afirmat în cadrul unei conferințe că țara noastră trebuie să vină cu un plan bine pus la punct, la renunțarea totală a cărbunelui pentru a produce energie. Frans Timmermans a atenționat că nu există niciun viitor cu cărbunele deoarece nu mai există cerere.

„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat oficialul european.

Înlocuirea cărbunelui cu surse regenerabile

Oficialul european a susținut că România trebuie să treacă de la cărbune și lemn la surse regenerabile.

„Dar este vorba doar de o tranziţie, nu de o situaţie definitivă. Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”, a arătat Timmermans.