Comuna Feldru este situată în zona centrală a judeţului Bistriţa – Năsăud la cca. 15 km de oraşul Năsăud şi de oraşul Sângeorz Băi. Ea are în componență două sate, Feldru și Nepos.

Ședința convocată de primarul Grigore Țiolan pentru luni, 28 decembrie, s-a dovedit periculoasă pentru Consiliul Local al acestei primării, mai ales pentru cei opt consilieri care formează majoritatea PNL. Pe neașteptate, zeci de feldrihani și neposeni au luat cu asalt sala de ședințe a consiliului local din clădirea care adăpostește căminul cultural, numărul acestora fiind undeva în jurul a 150-200 de persoane. Acestea foloseau termeni clari și conciși pentru a-i caracteriza pe unii dintre aleși: „trădătorul”,„dobitocul”, „față de bandit” etc… Leitmotivul era „ V-ați votat salariile mari”.

Motivul scandalului

Conform Propolitica, cauza isteriei în masă sunt cele peste 1000 de hectare de pășuni împădurite. Majoritatea PNL din consiliul local este acuzată că refuză să comunice cu opoziția și cu cetățenii. Oamenii se simt trădați și cer să li se explice ce se întâmplă cu pășunile împădurite ale comunei, pășuni ce ar urma să fie trecute în administrarea Ocolului Silvic al comunei Feldru. Trecerea acestor păduri în administrarea OS Feldru ar fi urmat să fie făcut[ prin intermediul unui proiect de hotărâre supus votului aleșilor din această comună. Sătenii se opun acestei acțiuni acuzând consilierii de interese de grup pentru acest proiect de hotărâre. Consilierii opoziției,  dominată de cei 8 consilieri PNL, susțin că majoritatea nu vrea să comunice așa cum cere legea, lipsa de dialog având drept consecință acest scandal.

Unul din cei șapte consilieri ai fostei Alianțe pentru Feldru, Paul Someșan, spune că la nivelul consiliului local nu există comunicare, iar proiectul de hotărâre care prevederea trecerea pășunilor împădurite în administrarea ocolului silvic nu a fost supus dezbaterii publice.

Ocolul Silvic Feldru administrează circa 7.000 de hectare de pădure , parte din ele și în județul Suceava. Situația însă poate să se schimbe, deoarece orașul Năsăud vrea să retragă din administrarea Ocolului Silvic Feldru cam 1.100 de hectare, fapt ce ar pune în pericol existența acestei instituții  ca entitate de administrare a fondului forestier. Astfel, singura variantă pentru a nu fi desființată ar fi trecerea celor peste 1363 de pășuni împădurite ale comunei în administrarea acestui ocol, intenție total neagreată de proprietarii de animale din Nepos și Feldru. Având în vedere că în jurul acestor pășuni au mai fost scandaluri în 2015, oamenii au explodat.

Primarul comunei,Grigore Țiolan, susține că nu există niciun fel de interese în jurul respectivului proiect de hotărâre, dar lucrurile nu au fost prezentate corect oamenilor:

„Administrarea pășunilor împădurite se face într-un cadru legal, exploatarea acestora neputând să fie făcută decît așa cum cere și impune legislația de resort. Deocamdată, lucrurile rămân așa cum sunt, doar că legea va impune rezolvarea situației”, a explicat Grigore Țiolan.