Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seară, la postul național de televiziune, că azi va da un ordin de ministru pentru revizuirea tuturor dosarelor de pensii

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seară, la postul național de televiziune, că azi va da un ordin de ministru pentru revizuirea tuturor dosarelor de pensii. Această acțiune va face posibilă o nouă recalculare a pensiilor din România, relatează Agerpres .

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii. Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus miercuri seară ministrul Raluca Turcan, la postul public de televiziune.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că va începe cu actuala structură din casele de pensii, urmând ca în perioada următoare, după ce se definitivează programele pe fonduri europene, instituţia să încerce să atragă fonduri cu care să plătească personal suplimentar pe o perioadă determinată, dar şi soft şi echipamente, astfel încât să fie grăbit procesul de evaluare şi recalculare a pensiilor.

”Ar fi nevoie de încă 500 – 1.000 de oameni pentru a fi implicaţi în acest proces de recalculare a dosarelor de pensie”, a declarat Raluca Turcan

În opinia ministrului, ar fi nevoie de încă 500 – 1.000 de oameni pentru a fi implicaţi în acest proces de recalculare a dosarelor de pensie. În momentul în care va fi gata procedura legislativă şi legală, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

”Nu se vor opera scăderi de pensi, ci o recalculare”, a spus ministrul

Raluca Turcan a afirmat că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei cu pensii mici vor rămâne la același nivel.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă. Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică. De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.