În România, ultimul recensământ a avut loc în 2011, iar în acea perioadă pupulația înregistra un număr de 20.121.641 de persoane.

„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a spus Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică.

Recensământul din 2022 va avea trei etape

Numărarea populației va avea loc în luna iunie 2022 și se va desfășura în trei etape. O noutate reprezintă colectarea datelor în format online. Reprezentanții INS au mai spus că recensământul se va desfășura în trei etape.În prima etapă se vor colecta datele personale ale populației din diverse surse, iar în a doua etapă, românii vor trebui să acceseze o platformă online, unde vor completa toate datele personale, iar în mediul rural, primăriile vor ajuta pe oameni în completarea recensământului în mediul online.

Ultima etapă constă în contactarea persoanelor, la domiciliu, dacă nu introdus datele complete pe platformă în mediul online.

Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică pentru Digi24.

Înainte ca INS să ia decizia de a muta recenzarea în mediul online, s-au făcut mai multe analize pentru a verifica dacă oamenii sunt de acord cu această variantă. Tinerii au fost , în proporție ridicată, de acord, în timp ce alte persoane s-au opus acestei decizii.

Recenzarea din 2021 ar fi trebuit să se facă în perioada iulie-noiembrie 2021, iar neparticiparea la recensământ se pedepsește cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

La ultimul recensământ, în 2011, populația României era de 20.121.641 de persoane, din care 10.333.064 femei ( 51,4 %). Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din 20 octombrie 2011, populaţia stabilă a României a fost de 19.043 mii persoane, din care: 18.384 mii au fost persoane prezente, iar 659 mii temporar absente, informează INS.