Directoarea Muzeului Cetății Oradea, Angela Lupșea, a fost reclamată de către subordonați la DNA. Conflictul din breaslă mocnește de mai mulți ani

Directoarea Muzeului Cetății Oradea, Angela Lupșea, a fost reclamată de către subordonați la DNA. Cea mai performantă administraţie din România e zguduită de scandal! Directoarea Muzeului Cetăţii Oradea, Angela Lupşea, riscă să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor pentru că, ajunşi la limita răbdării, muzeografii au reclamat-o la DNA, relatează cotidianul local Bihoreanul.

„Ne-am plâns fostului primar Bolojan, Consiliului Local, nu ne-a luat nimeni în seamă. Acum poate ne va asculta şi pe noi cineva”, zice muzeograful Augustin Ţărău.

Angajaţii Muzeului Cetăţii au depus plângerea la DNA la începutul lunii noiembrie 2020. Denunţul a fost semnat de şeful Biroului Arte Vizuale, Imre Zoltán, între timp mazilit, bibliotecarul Florin Negru şi muzeografii Cristina Puşcaş, Dumitru Noane şi Augustin Ţărău. Pe 20 de pagini, documentul reclamă o serie de ilegalităţi comise de directoarea Angela Lupşea, de la instalarea ca interimar, în noiembrie 2016, până în prezent, mai adaugă sursa citată.

Muzeograf Augustin Țărău: „Poate acum se va face dreptate”

„Poate acum se va face dreptate”, speră muzeograful Augustin Ţărău.

Angela Lupşea, jurist de profesie, a intrat de timpuriu în graţiile lui Ilie Bolojan. Ea s-a mai remarcat în urbe prin forţarea reabilitării clădirilor istorice și de patrimoniu din zona centrală. Pensionarii locatari acolo erau îngroziți că vor ajunge pe străzi, dacă nu îşi reabilitează faţadele. Lipsa de scrupule a recomandat-o şi pentru funcţia de director interimar al Muzeului Cetăţii.

În prezent, Angela Lupşea este interimar până la organizarea concursului pe post. Pentru a o favoriza la înscriere, în aprilie 2020 Consiliul Local a adăugat specializarea în drept pe lângă cea în istorie, muzeografie ş.a. prevăzute de OG 189/2008. Suplimentar, concurenţii trebuiau să fi condus o instituţie culturală minim trei ani.

Muzeografii au reclamat la DNA susținând că au fost vânați sistematic pentru că nu au fost de acord cu ea. Prima victimă a fost Dumitru Sim, artizanul reabilitării Cetăţii, forţat să demisioneze pentru că ar fi atras atenţia asupra încălcării repetate a contractului de finanţare prin schimbarea destinaţiei spaţiilor. ”Retezat” a fost în ianuarie 2021 și Imre Zoltan, șeful Biroului Arte Vizuale. Muzeograful Augustin Țărău a fost sancționat cu 5% din salariul în urma unei abateri discutabile, urmând ca la următoarea abatere să fie concediat. Pe lista directoarei se mai află muzeografii Dumitru Noane și Cristina Pușcaș. Cea din urmă a declarat:” Poate să îți inventeze oricând ceva, oricât ai munci”.

„Nu am primit nicio sesizare de la nimeni. Ce măsură era să iau?”, a declarat primarul Florin Birta

Actualul primarul al orașului Oradea, Florin Birta, a negat că ar fi ştiut despre conflicte, ca să poată interveni. „Nu am primit nicio sesizare de la nimeni. Ce măsură era să iau?”, s-a scuzat edilul. Deși șansele ca reclamațiile angajaților să schimbe ceva, cei care sunt apropiați domeniului cunosc că relațiile sunt încordate de mai mulți ani.