În data de 29 aprilie, compozitorul Sabin Păutza va dirija în premieră la Arad, o nouă compoziție, intitulată Recviem baroc.

În cursul anului 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Sabin Păutza a dirijat o lucrare vocal simfonică, în premieră la Arad, respecitv Te Deum.

Acum, trei ani mai târziu, acesta este semnatorul unei alte opere, motiv pentru care va dirija, tot în premieră, o nouă compoziție pe care o numește Recviem baroc.

 „Acest Recviem reprezintă cea mai recentă lucrare a mea de inspirație”

„Muzica religioasă ocupă un rol important în creația mea de peste 55 de ani, cu toate că cele mai multe lucrări de acest gen au fost create în a doua jumătate a acestei perioade, știind că acest gen de muzică nu a fost deloc încurajat până prin anii ’90.

În majoritatea lor, aceste creații, destinate vocilor soliste cu acompaniament sau ansamblurilor vocale complexe, a cappella sau cu acompaniament, au avut la bază texte în limba latină și doar în cazuri izolate s-au bazat pe texte în limba engleză sau română. Acest Recviem reprezintă cea mai recentă lucrare a mea de inspirație religioasă și după cum îi spune și numele se înscrie din punct de vedere stilistic într-o zonă ce aparține modelului baroc, fapt ce ar putea să pară ciudat și oarecum greu de explicat, după ce creațiile mele de început au fost riguros dodecafonice sau chiar stochastice”, scrie compozitorul despre Recviemul baroc.

Onoarea de a dirija această orchestră îi va reveni lui Sabin Păutza, în timp ce corul va fi dirijat de către Robert Daniel Dădoiaș.

Cu privire la soliștii vocali, aceștia vor fi soprana Denisa Bădăi, mezzosoprana Diana Bîrta, tenorul Ioan Moțiu și baritonul David Buz6gău.

Desfășurarea evenimentului de față se va realiza fără public, fiind însă transmis live online, pe pagina rețelei de socializare Facebook a Filarmonicii Arad, joi, în data de 29 aprilie, începând cu ora 19:00.