Luni, 14.12.2020, consilierii județeni au votat ceea ce părea aproape neverosimil și de neacceptat pentru Bibiloteca Județeană și pentru angajații acesteia.

Propunerea considerată drastică și intempestivă vine oarecum prescrisă după modelul dorit de către Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, la instituția pe care o conduce și la care apropus o restructurare de până la 50% imediat ce a intrat în funcție. Practic consilierii județeni au votat închiderea a două secții județene (Dacia și Felix ), suspendarea a 17 posturi, iar azi se pare că urmează votarea desființării personalității juridice distincte a revistelor de tradiție din Oradea: Revista Familia și Revista Varad.

Noua organigramă prevede se pare pentru Revista Familia desființarea postului de director general, a unui post de redactor, a unuia de contabil, de referent secretarial și a unuia de curier. Ea prevede doar un redactor șef, trei de redactori și un secretar de redacție. Cele două reviste ar trebui să funcționeze în calitate de compartimente la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai. Ilie Bolojan a cerut reducerea cu 30% a cheltuielilor instituțiilor subordonate.

Hotărârile considerate nedrepte nu au rămas fără reacție. Delia Pantea, șefa filialelor vizate cu desființarea s-a declarat complet nemulțumită. Ea a acuzat atât Consiliul Județean cât și pe directoarea Ligia Mirișan de lipsă de transparență și de menținerea suspansului în privirea hotărârilor, anunțul fiind comunicat și făcut public în opinia dumneaei în condiții inacceptabile. Se mai precizează de asemenea că filialele funcționează în clădiri cu valoare de patrimoniu.

„Vineri la 5:00 p.m. au pus organigrama pe pagina CJ, să nu fie vizibilă mai mult timp. Managerul a făcut toate astea fără să se consulte cu noi, la sediu nu e afișat nimic”, a spus Delia Pantea.

În ciuda unor argumente pertinente împotriva măsurilor propuse și al căror efect de durată îngrijorează bibliotecari și oameni de cultură se pare că sunt foarte puține șanse ca menținerea actualei organigrame să mai fie posibilă. De cealaltă parte se susține că se dorește eficientizarea instituțiilor și eliberarea bugetului local de greutățile la care este supus în condițiile unei supradimensionări a instituțiilor aflate în subordine. Este observabilă și o ușoară miză politică și de mentalitate în același timp.