Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a declarat, pentru Bihoreanul, că orice student poate depune o cerere în timpul anului universitar la biroul prorectorului responsabil de managementul serviciilor studențești și sociale, prof. Mariana Mureșan pentru obținerea reducerii taxei de școlarizare. „Universitatea are o procedură care permite reducerea taxelor de şcolarizare pentru studenţii care învaţă în regim cu taxă şi din motiv de boală. Studenţii care s-au îmbolnăvit de Covid-19 pot face o cerere pentru această reducere, care este de cel mult 50%” a mai declarat rectorul Constantin Bungău.

În vederea obținerii reducerii taxei trebuie să prezinte, pe lângă decizia DSP Bihor ce atestă infectarea cu COVID-19, studenții trebuie să prezinte documentele medicale ce demonstrează spitalizarea și tratamentul aferent. Astfel, studenții care au fost asimptomatici și nu au suferit forme grave de infectare nu pot obține reducerea taxelor.

Toate activitățile didactice din cadrul Universității din Oradea  se vor derula până în 23 decembrie 2020, după această perioadă, studenții intră în vacanță până în 4 ianuarie 2021. Rectorul Universității din Oradea a precizat că la baza deciziei luate stau reglementările referitoare la măsurile de prevenire și control a infecțiilor, în contextul pandemiei de COVID-19 existentă la nivel național și nivel local.

După impunerea măsurilor de prevenție asociate epidemiei cu noul coronavirus și mutarea învățământului românesc în mediul online, Universitatea din Oradea a acumulat deja experiență în predarea electronică. Din păcate, studenții susțin că există numeroase probleme când vine vorba de predarea online prin supraîncărcarea cu proiecte și dificultăți de colaborare între ei și profesorii lor. Universitatea din Oradea a mai decis să organizeze online şi concursurile pentru ocuparea posturilor didactice. Asta înseamnă, însă, că preşedintele comisiei de concurs şi candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs, dar restul membrilor comisiei sau persoanele curioase de procedură vor urmări pe internet desfăşurarea evaluării. Concursurile vor trebui înregistrate integral, iar aceste fişiere vor fi arhivate în facultate.

Studenți și profesori, cu toții speră la reluarea activităților didactice față în față cât mai repede. Numărul cazurilor de infectați cu noul coronavirus a început să scadă treptat datorită măsurilor pe care Guvernul României le-a luat la nivel național în vederea combaterii SARS-CoV-2.