Primarul Clujului, Emil Boc, a fost primul care a reclamat modul în care se calculează rata de incidență COVID. El susține că este victima propriului succes. El spune că atunci când se testează mai multe și cazurile de COVID sunt mai multe. Alături de Emil Boc s-au alăturat mai mulți primari ce nu sunt de acord cu modul în care se calculează rata de incidență. Primarii din Alba Iulia și Timișoara s-au alăturat edilului de la Cluj-Napoca.

„Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare. Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! (…) Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”, a cerut Emil Boc.

Secretarul de stat îi răspunde lui Emil Boc

Duminică, 21 februarie, la Digi24, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andreea Moldovan, a vorbit despre grija suplimentare în județele unde se testează mai mult decât în altele.

„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective. Este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective.

Pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație. Prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan: Să crească accesul populației la testare

Secretarul de stat a vorbit despre accesul populației la testare pentru a putea fi trase concluziile corecte.

„Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea (…), e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a arătat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a explicat că țara noastră are capacitate de testare și că, în momentul actual, nu trebuie crescută.

„Avem acele laboratoare care fac PCR și care sunt în continuare disponibile, avem și testele de antigen rapid, care iarăși sunt disponibile și ne-ar ajuta să avem niște rezultate rapide. Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populația să fie informată și să înțeleagă că este important să se testeze la cele mai mici simptome de boală. De asemenea este extrem de important ca aceste rezultate pozitive să fie raportate. Atunci și oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună. Nu neapărat internare, știu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine”, a argumentat Andreea Moldovan.